Door het (te) sterke economische herstel na covid en de internationale spanningen in Oekraïne zijn de energieprijzen de afgelopen weken enorm gestegen. De brandstoffen blijven uiteraard niet gespaard van dit fenomeen. Aan de pomp wordt record na record gebroken, ook al deed de overheid een (kleine) geste door de accijnzen forfaitair te verlagen (-17,5 cent/liter).
Natuurlijk wordt gehoopt dat de zaken snel normaliseren en de markten tot rust komen, maar dat zal de nodige tijd vragen. De oorlog in Oekraïne lijkt nog niet meteen gedaan. Door het plan van Europa om 90 procent van de olietoevoer uit Rusland te schrappen met een embargo moeten de aanvoerstromen omgeleid worden, wat ongetwijfeld tot problemen leidt.
Een vat van 140 dollar?
Door deze context van spanningen schommelt de prijs van een vat olie geregeld rond de 120 dollar, wat telkens resulteert in prijsstijgingen aan de pomp. 120 dollar is weliswaar minder dan de 140 dollar in 2008. Maar sindsdien is de wereld veranderd en is de koers van de euro aanzienlijk verzwakt tegenover de dollar, wat zeker geen voordeel is aangezien de transacties in dollar worden verricht.
Bepaalde economen trekken nu al aan de alarmbel. Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor een vat zeer binnenkort weer zal klimmen tot ongeveer 140 dollar. Dit scenario kan zich volgens Goldman Sachs voordoen vanaf september 2022, met een stijging van zo’n 14 procent volgens hun voorspellingen.
Advertentie – lees hieronder verder
Andere economen, zoals die van de Zwitserse olietrader Trafigura die goed op de hoogte is van de marktsituatie, zijn nog pessimistischer en verwachten een stijging van 22 procent in de zes volgende maanden. Reken maar uit: dat brengt de prijs van een vat op 147 dollar, een terugkeer naar het recordniveau van 147,5 dollar na de crisis in 2008. Maar zoals uitgelegd, zal de prijs aan de pomp deze keer nog hoger liggen dan destijds.
Naar nieuwe recordprijzen?
Als deze scenario’s zich voltrekken, zullen de prijzen aan de pomp verder stijgen, wellicht nog aangewakkerd door de terugkeer van de winter en de timing van het embargo dat de Europese Unie zichzelf heeft opgelegd voor de ban op Russische olie. Aangezien een liter diesel nu al 2,23 euro kost, zou de prijs stevig kunnen stijgen richting 2,5 euro/liter. Ook andere parameters beïnvloeden de mogelijke prijsontsporing, zoals het einde van de lockdowns in Azië, waardoor de vraag zal toenemen en de markten nog volatieler dreigen te worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be