Energie

Energiecrisis: hoe lang gaat het nog duren? 

De energiecrisis raakt gezinnen en bedrijven hard. Er is één vraag die iedereen bezighoudt: zal de crisis voortduren, en zo ja, voor hoe lang nog?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 19 okt. 2022 | Leestijd: 3 min

De energiecrisis treft sinds enkele maanden de hele wereld, maar vooral Europa, dat indirect samen met Oekraïne in een oorlog tegen Rusland is verwikkeld. Het is belangrijk om te weten dat de energieprijzen in het algemeen en die van fossiele brandstoffen in het bijzonder al eind 2021 zijn beginnen te stijgen, toen de Covid-19-crisis luwde. Uiteraard hebben de spanningen tussen het Westen en Rusland de zaken alleen maar erger gemaakt, wat zorgde voor groot ongenoegen bij consumenten, maar ook bij bedrijven.

De situatie is kritiek en nu de winter voor de deur staat, kunnen tal van huishoudens en bedrijven allerminst inschatten welke moeilijkheden hen nog te wachten staan. Iedereen vraagt zich natuurlijk af of deze energiecrisis tijdelijk is? Zal de situatie aanhouden, en zo ja, voor hoe lang?

Advertentie – lees hieronder verder

Bevoorrading en prijs

la crise énergétique se calmera-t-elle un jour ?

De sancties tegen Rusland hebben natuurlijk geleid tot een zoektocht naar nieuwe bevoorradingsbronnen in Europa. Dat is vooral zo voor gas omdat Rusland de kraan heeft dichtgedraaid. In deze context zijn alle ogen gericht op de Verenigde Staten en hun LNG of vloeibaar aardgas afkomstig van schaliegas.

Cijfers van consultant ICIS leren dat de grootste vraag naar dit product uit Europa komt. 85% van de extra vraag naar LNG zal naar verwachting in 2022 vanuit Europa komen. Het zal uiteraard nog even duren voordat de industrie volledig is ontwikkeld, maar tegen een horizon van 2 tot 3 jaar moet dat mogelijk zijn. Bij nader inzien is dit wellicht evenmin de ideale oplossing, omdat Europa op die manier afhankelijk wordt van een andere grote en (bijna) enige leverancier: de VS, die vervolgens de tarieven zelf kan bepalen…

Ook de prijskwestie ligt gevoelig. Het ziet er immers naar uit dat de prijzen van voor de crisis nooit meer zullen terugkomen. Zoals La Libre Belgique meldt, geeft een studie van marktregulator (GREG) – die eind september 2022 werd gepubliceerd – aan dat de toekomstige gasprijzen zouden stabiliseren rond 115 euro per MWh in… 2025. Dat vooruitzicht is bemoedigend, want het is een stuk goedkoper is dan de 250 of 350 euro per MWh die onlangs werd bereikt. Los daarvan is dat tarief nog steeds vijf tot zes keer duurder dan de prijs van voor de crisis die ongeveer 20 euro/MWh bedroeg.

la crise énergétique se calmera-t-elle un jour ?

Voor elektriciteit liggen de zaken nog anders. De laatste analyse van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België, die van 2021 dateert, gaf al aan dat we de invoer van elektriciteit in de gaten moeten houden, want we voeren flink wat stroom in. Er moeten dus snel beslissingen komen zodat we zelfvoorzienend kunnen worden en er is natuurlijk veel meer nodig dan de twee armzalige gascentrales die zijn gepland om onze stroombevoorrading (soepel) te laten verlopen.

In ieder geval zullen de elektriciteitsprijzen op lange termijn hoog blijven, met een prijs per MWh van ongeveer 200 euro, volgens veel deskundigen. Ja, energie zal duur blijven, en wat meer is, het aandeel van ons budget dat naar energie gaat zal ook over enkele jaren aanzienlijk blijven.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon