In de eerste helft van 2022 vergaarde de Russische gasmaatschappij Gazprom maar liefst 41,6 miljard euro winst, oftewel 2,5 biljoen roebel. Voor deze energiereus is dit een recordresultaat in zijn geschiedenis. Gazprom aarzelde niet om te specificeren dat “ondanks de Westerse sancties en de ongunstige marktomstandigheden, we recordomzet en winst boekten.”
Deze superwinsten zijn ook terug te vinden bij andere oliemaatschappijen en producenten in de wereld vanwege de hoge marktprijzen in de afgelopen maanden. Toch roepen de superwinsten van Gazprom nog steeds vragen op, omdat dit resultaat ook een erkenning lijkt te zijn van de mislukking van de Westerse sancties tegen Rusland na de oorlog in Oekraïne.
Een dividend om de oorlog te financieren?
In de nasleep gaf Famil Sadygov, de vicepresident van Gazprom, ook aan dat het bedrijf een interimdividend zal uitkeren aan de Russische staat voor een bedrag van 20 miljard euro (0,84 eurocent per aandeel in handen van de overheid). De aandeelhouders moeten deze operatie nog goedkeuren, maar dat zal slechts een formaliteit zijn en het zal Rusland in staat stellen zijn schatkist aan te vullen en zo waarschijnlijk ook de oorlog in Oekraïne te blijven financieren.
Deze situatie roept uiteraard vragen op, omdat ze de ineffectiviteit van Westerse sancties lijkt aan te tonen ten opzichte van Rusland, dat uiteraard enorme winsten blijft maken met zijn petroleum. Toch is deze conclusie waarschijnlijk ook een beetje snel, omdat in deze eerste helft van het jaar Russisch gas door de pijpleidingen naar Europa bleef stromen. Althans voor het grootste deel. Het is immers pas sinds deze zomer dat de leveringen uit Rusland zijn afgenomen: Duitsland ontvangt slechts een vijfde van het geplande volume, terwijl Nederland, Denemarken, Polen, Bulgarije en Letland helemaal geen gas meer krijgen.
Advertentie – lees hieronder verder
Het is daarom afwachten of deze superwinsten worden bevestigd voor het tweede deel van het jaar, omdat Rusland niet in staat is om zijn gasproductie naar andere landen om te leiden. Of in elk geval niet zo gemakkelijk, aangezien een gaspijpleiding niet in 2 maanden wordt gebouwd, net zomin als de faciliteiten die het transport van gas per boot mogelijk maken. Het is dus dankzij het handhaven van zeer hoge prijzen dat Gazprom die winsten kon blijven maken.
Wellicht zal de gasreus proberen zijn leveringen aan Europa te verminderen om een nieuwe paniek op de markten te creëren. Als blijkt dat dit werkt, hopen we dat de Europese autoriteiten zullen begrijpen dat hun sancties alleen maar hebben gediend om de eigen bevolking in moeilijkheden te brengen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be