OPEC+ is de organisatie van olieproducerende landen die voor regen of zonneschijn kan zorgen als het gaat om de prijzen van ruwe olie. Deze organisatie heeft veel macht, aangezien niet alleen Saudi-Arabië maar ook Rusland tot de leden behoort, dat op zich al 10 procent van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.
Door de ontsporende prijzen en onder druk van de westerse landen, aanvaardde OPEC+ om de dagelijkse olieproductie lichtjes te verhogen en zo de prijzen te stabiliseren. Zo beloofde de organisatie om vanaf september 2022 de productie op te krikken met 100.000 vaten per dag. Een druppel op een hete plaat, want de afgelopen maanden had het de productie met 400.000 en daarna zelfs 650.000 vaten per dag verhoogd.
Prijsdaling tegenhouden
Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen natuurlijk gestegen. Maar sinds enkele weken zitten die weer op een aanvaardbaar niveau en zijn ze onder de grens van 100 dollar per vat gezakt door het vooruitzicht van een recessie in westerse landen en door de nieuwe economische vertraging in China, die de vraag doet dalen.
In dat verband verklaarde de Saoedische minister van Energie Abdulaziz bin Salman: “De schommelingen en lage liquiditeit sturen verkeerde signalen naar de markt op een moment dat vooral duidelijkheid nodig is.” Hij geeft aan dat de huidige schommelingen de voorbode leken te zijn voor een aanzienlijke economische vertraging, wat op zich al een productieverlaging van de olieproducerende landen zou verantwoorden.
Advertentie – lees hieronder verder
Abdulaziz bin Salman voegde ook toe dat “de vicieuze cirkel van de markt versterkt werd door een stroom van ongegronde verhalen over een instorting van de vraag, een terugkeer naar een groter aanbod en dubbelzinnigheid en onzekerheid over de mogelijke gevolgen van prijsplafonds, embargo’s en sancties”.
Om te anticiperen op een mogelijke daling van de (hoge) olie-inkomsten, zouden de OPEC+-landen hun productie van tevoren kunnen verminderen, precies om de olieprijzen op een hoog niveau te houden, ondanks de dreigende recessie in de wereld. De man herinnert er ook aan dat de landen van de organisatie “meer dan ooit verenigd” zijn. Dat betekent dus dat er een alliantie met Rusland bestaat om de prijzen hoog en lucratief te houden.
Te laat?
We kunnen ons de vraag stellen of deze verklaringen niet vooral bedoeld zijn om de grote afnemers, zoals Europa en de Verenigde Staten, te laten betalen. Ondanks de dreigingen is de kans niet zo groot dat OPEC+ de olieprijzen hoog kan houden. “Europa is op weg naar een recessie en de economische impact zal over de hele wereld voelbaar zijn”, vertelde Andy Lipow van Lipow Oil Associates in een interview met La Libre Belgique.
Een nieuwe economische terugval is op komst en de prijzen zullen niet zo hoog kunnen blijven. Het is wel een probleem dat de euro nog altijd waarde verliest tegenover de dollar (de munt waarmee olie betaald wordt), wat niet veel goeds belooft voor de strijd tegen de inflatie in onze contreien.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be