Terwijl de oorlog in Oekraïne ervoor heeft gezorgd dat de olieprijzen wereldwijd zijn gestegen, zijn deze tarieven weer geleidelijk gedaald. Van bijna 130 dollar per vat in juni ging het naar 70 dollar in december 2022, wat voor de producerende landen een groot verlies aan inkomsten betekent in vergelijking met een paar weken geleden.
Een paar maanden geleden gaven de Golfstaten aan dat het voor hen ideaal was dat het vat olie rond de 100 dollar zou blijven. We zijn echter nog ver van dit prijsniveau verwijderd. En dit zint hen niet, vooral omdat de G7 en Australië zojuist een prijsplafond hebben afgekondigd voor Russische olie die over zee wordt vervoerd: 60 dollar om de inkomsten van Moskou te beperken en dus zijn vermogen om zijn oorlog in Oekraïne te financieren.
Poetin dreigt
Maar Moskou ziet dat duidelijk niet zo. Daarom is Rusland van plan om zijn olieproductie tegen januari 2023 terug te brengen van 500.000 naar 700.000 vaten per dag. Dit is wat de Russische vicepremier van energie, Alexander Novak, heeft aangekondigd, waarbij hij specificeerde dat dit volume overeenkomt met ongeveer 5-7% van de Russische dagelijkse productie, geschat op 10 miljoen vaten per dag.
Vladimir Poetin heeft uiteraard ook over dit onderwerp gesproken, omdat de man vooral geïnteresseerd is in de inkomsten uit aardolie. Hij hekelde deze ‘domme beslissing’ van het Westen, terwijl hij ook dreigde ”de productie te verminderen”. Wat de spanningen nog een beetje meer aanwakkert, aangezien de leider van Rusland beweert dat de oorlog in Oekraïne “de schuld van het Westen” is. Te gek.
Advertentie – lees hieronder verder
Stijgende prijzen?
Wat er zal gebeuren als Rusland – of zelfs andere OPEC+ leden – besluiten de productie te verlagen? Zal dit de prijzen opdrijven? Er is duidelijk een risico, want zelfs als Europa momenteel zijn verbruik beperkt, heeft China net zijn zero-covid-beleid geschrapt, wat naar een totaal economisch herstel en dus een sterke vraag naar energie in het algemeen zal leiden.
Het valt nog te bezien of Rusland zijn dreigementen uitvoert en of China weer opstart zoals gehoopt. Want momenteel is het Chinese gezondheidszorgsysteem verzadigd door een hervatting van de Covid-epidemie… De heisa over energie en de prijzen ervan (hoog of democratisch) is in ieder geval nog niet voorbij.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be