Zo ‘verdeel’ je de auto bij een echtscheiding

Als je uit de echt scheidt moet je een oplossing vinden voor de auto waarvan je samen eigenaar bent. Raak je het onderling niet eens, dan gebeurt de verdeling door een notaris of de rechtbank.

Gepubliceerd op 4 december 2015
Leestijd : 2 min

Partagez

Tijdens je huwelijk koop je samen met je echtgeno(o)t(e) een auto. Op het moment van het uiteengaan is het dan steevast de vraag wat er met de auto moet gebeuren en wie die desgevallend overneemt.

Echtscheiding door onderlinge toestemming

Bij een echtscheiding door onderlinge toestemming kan je onder elkaar een regeling treffen voor de wagen. Je kan bijvoorbeeld overeenkomen dat één van jullie deze overneemt tegen betaling van de helft van de waarde daarvan of je kan beslissen de wagen te verkopen en de opbrengst te delen.

Het tijdelijk gebruik vragen

Raak je het onderling niet eens en komt de zaak voor de rechtbank, dan kan je vragen dat de rechter je het voorlopig gebruik en genot toekent van de wagen. Je kan dat strikt gezien zelfs vragen voor een auto die de exclusieve eigendom is van je echtgenoot. Hou er rekening mee dat je later een gebruiksvergoeding moet betalen.

Advertentie – lees hieronder verder

De uiteindelijke verdeling

Bij de uiteindelijke verdeling is het huwelijksstelsel waaronder je trouwde belangrijk. Er moet worden nagegaan of de auto de exclusieve eigendom is van één van jullie, dan wel in de gemeenschap of onverdeeldheid valt.

Is de wagen van beiden dan probeert de notaris die eerst toe te bedelen aan één echtgenoot waarbij de andere een aantal andere goederen en/of een vergoeding krijgt. Lukt dat niet, dan kan de wagen zelfs openbaar worden verkocht. Je kan bij de notaris op dat moment ook eventueel een regeling treffen over de auto.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.