Je op de weg begeven zou alsmaar meer angst oproepen. Dat blijkt uit een enquête van het Franse onderzoeksbureau Ipsos, dat tussen 5 maart en 31 maart 2022 voor Vinci Foundation 12.400 personen van zestien jaar of ouder ondervroeg in tien Europese landen. De resultaten zijn verrassend, want blijkbaar schrikt het verkeer bijna alle weggebruikers af.
Ipsos beperkte zich niet tot de automobilisten. Alle verplaatsingsmanieren werden bestudeerd: de auto, de gemotoriseerde tweewieler, de fiets, nieuwe gemotoriseerde vervoermiddelen voor personen en zelfs te voet gaan. De conclusies tonen dat 93 procent van de weggebruikers gespannen en angstig is door het – vaak onvoorspelbare – gedrag van anderen. In Frankrijk is het nog erger: 96 procent (+3 procent) van de weggebruikers voelt zich bedreigd door het gedrag van anderen.
Automobilisten hebben ook schrik
Uit de Ipsos-enquête blijkt dat 92 procent van de automobilisten in de tien onderzochte landen gestresseerd is. Nochtans hoorden we al vaak dat automobilisten zich veilig voelen, met name in SUV’s. Dat geldt al lang als een verkoopargument, maar is dus blijkbaar niet meer het geval. Daarnaast zegt 92 procent van de fietsers angstig te zijn, terwijl dit aandeel onder de motorrijders oploopt tot 88 procent, telkens op Europees niveau.
Voetgangers lijken ook veel last te hebben van de risico’s die andere weggebruikers nemen. 90 procent is bang dat een automobilist niet zal stoppen om hen te laten oversteken wanneer ze voor een zebrapad staan. 63 procent is bang dat een fiets, een step of een hoverboard hen zal raken op het voetpad. De angst voor agressiviteit van gemotoriseerde bestuurders wordt door alle gebruikers benadrukt: 84 procent van de automobilisten, 84 procent van de motorrijders en 81 procent van de fietsers.
Advertentie – lees hieronder verder
Telefoon blijft probleem
Hoewel het wordt erkend als een van de belangrijkste oorzaken van afleiding, gebruikt meer dan de helft van de automobilisten, fietsers en voetgangers de telefoon tijdens het rijden of stappen. 92 procent van de automobilisten doet dat, maar ook 50 procent van de motorrijders. 58 procent van de voetgangers loopt telefonerend rond en 35 procent van de fietsers kan er niet aan weerstaan.
De vele overtredingen stellen de weggebruikers wellicht ook niet gerust. 65 procent van de automobilisten erkent dat ze weleens door een oranje of rood licht rijden. 37 procent van de fietsers zegt dit ook te doen in situaties waar borden dit niet toestaan, terwijl 56 procent van de voetgangers toegeeft dat ze op een zebrapad oversteken wanneer het rood is.
Het is belangrijk dat weggebruikers niet alleen elkaar respecteren, maar ook de toegewezen ruimte. Het stijgende gebruik van fietsen en elektrische steps verbetert de situatie er niet op. Die verplaatsen zich vaak te snel op voetpaden of in voetgangerszones. Aan de andere kant blijven automobilisten ook parkeren, stoppen of zelfs rijden op plaatsen waar ze dat eigenlijk niet mogen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be