Nu de zomer begonnen is, trekken heel wat Belgen er weer massaal op uit voor een autovakantie. Belgen zijn ook fervente fietsers. Met de juiste accessoires is het perfect mogelijk om je tweewieler mee te nemen op vakantie. Al moet je wel opletten welk systeem je hiervoor gebruikt, want niet elke fietsdrager is even geschikt.
1. Op de trekhaak
Heeft je auto een trekhaak? Dan is een fietsendrager op de trekhaak wellicht de beste oplossing. Hiermee kun je drie tot vier gewone fietsen vervoeren. Dit systeem heeft weinig invloed op de luchtweerstand van de auto, waardoor het meerverbruik binnen de perken blijft. Zeker voor elektrische auto’s met een beperkter rijbereik is dit van tel. Het is ook de beste manier om elektrische fietsen mee te nemen, want die wegen veel meer dan gewone fietsen.
Positief voor de veiligheid is dat het zicht naar achteren voor de bestuurder niet (of weinig) belemmerd wordt. Kies voor een kantelbaar model, zodat je onderweg nog in de koffer geraakt. Nadelen zijn er ook: een fietsendrager voor de trekhaak is vrij duur en het is een groot accessoire dat veel plaats vereist om het op te bergen. En mogelijk moet je je auto eerst nog van een trekhaak voorzien.
Advertentie – lees hieronder verder
2. Op de kofferklep of achterruit
Een goed alternatief als je geen trekhaak hebt, is de fietsendrager op de kofferklep of achterruit. Zo’n systeem is eenvoudig te monteren en kan tot vier fietsen dragen. Het is een compacte en betaalbare oplossing. Maar hou rekening met de beperkingen. Bekijk zeker hoeveel gewicht de fietsendrager aankan. Elektrische fietsen zijn meestal te zwaar. Onderweg iets uit de koffer halen, wordt met deze fietsendrager moeilijk. Ook wordt het zicht naar achteren flink gehinderd en moet je opletten voor krassen. Vergeet ook geen kopie van je nummerplaat, want die moet altijd zichtbaar zijn, net als de achterlichten trouwens.
3. Op het dak
Heb je geen trekhaak, dan kun je ook kiezen voor een fietsendrager op het dak, met rails aan de dwarsdragers. Op elke rail staat dan één fiets. Het is een eenvoudig en betaalbaar systeem dat het zicht van de bestuurder niet hindert. Deze oplossing maakt de wagen wel hoger, wat moeilijkheden veroorzaakt als je ondergronds wilt parkeren. Ook moet je rekening houden met een hoger verbruik. Voor het optillen en plaatsen van de fietsen op het dak zijn meerdere helpende handen of een fietslift nodig.
4. Op een aanhangwagen
Gebruik de trekhaak van je wagen voor een speciale aanhangwagen. Zo kun je met het hele gezin meerdere fietsen meenemen, zonder zorgen over het gewicht. Laden en lossen verloopt gemakkelijk. Natuurlijk is een aanhangwagen niet goedkoop en heb je een garage nodig om die op te bergen. Een aanhangwagen beïnvloedt ook het verbruik van je wagen.
5. In de koffer
Waarom zou je het moeilijk maken als het ook gemakkelijk kan? Als je met maximaal twee personen op vakantie gaat en weinig bagage nodig hebt, is het wellicht de eenvoudigste oplossing om je fiets in de kofferruimte te leggen. Mogelijk moet je hiervoor wel het voorwiel demonteren. Dit is uiteraard de goedkoopste oplossing, want je hebt geen extra accessoires nodig en het verbruik van je auto verandert niet. Zorg er wel voor dat je fiets goed vastgemaakt is en niet kan verschuiven.
Voorkom diefstal
Tot slot nog een belangrijke als je met je dure fiets op vakantie gaat: beveilig je fiets tegen diefstal als hij op een fietsendrager staat. Bij veel fietsendragers kun je de fiets op slot zetten. Met een bijkomend ketting- of kabelslot maak je je fiets goed vast aan de drager. Zo kun je de auto met je fiets erop met een gerust hart op de parking achterlaten onderweg naar je vakantiebestemming. Veel fietsplezier!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be