Artificiële intelligentie om dronken bestuurders van de weg te houden?

Na snelheid is alcoholgebruik een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Overal in Europa (en elders) spannen autoriteiten zich in om te controleren. Maar om bestuurders onder invloed aan te pakken, lijkt er een andere, veel venuftigere methode in de maak.

Gepubliceerd op 4 juli 2024
Leestijd : 2 min

Deel

Artificiële intelligentie om dronken bestuurders van de weg te houden?

Net als andere Europese landen strijdt België tegen dronkenschap achter het stuur. Rijden onder invloed blijft de op een na belangrijkste oorzaak van ongevallen. En de trend neemt niet af, want tussen 2014 en 2022 is het aantal geregistreerde overtredingen bijna verdrievoudigd. De effecten van alcohol zijn overduidelijk: het vertraagt de reflexen en maakt de bestuurder paradoxaal genoeg zelfverzekerder en dus gevaarlijker.

Tot nu toe hebben de autoriteiten weinig middelen in handen, behalve controles of het plaatsen van een alcoholslot voor ernstige gevallen (die al voor de rechtbank zijn verschenen). Maar hier kan technologie te hulp schieten, dankzij een team Australische onderzoekers dat werkt aan artificiële intelligentie die een te hoog alcoholpromillage kan detecteren. Zonder test.

Gezichtsscan

Het is dus niet nodig om in een toestel te blazen, over een witte lijn te lopen of een bloedtest te ondergaan. De technologie die dit onderzoeksteam ontwikkelde, scant eenvoudigweg de gelaatsuitdrukking. Het onderzoek is gepubliceerd op het IEEE Xplore-platform.

NEWS_7759_1

Advertentie – lees hieronder verder

Het is belangrijk op te weten dat deze technologie niet zeflerend is en dus handmatig ‘gevoed’ moet worden. De onderzoekers selecteerden daarvoor zo’n 60 proefpersonen en dus evenveel gezichten die ze in 3 groepen verdeelden: nuchter, lichtjes dronken en ernstig dronken. Vervolgens werden deze personen uitgenodigd om te rijden – op simulatoren, uiteraard – terwijl ze gefilmd werden. De beelden werden vervolgens grondig geanalyseerd, met name hun gelaatsuitdrukkingen en blikken, om de computer te trainen om het alcoholpromillage te herkennen en in te schatten.

Goed op weg

Blijkbaar werpt dat leerproces vruchten af, aangezien de computer erin geslaagd is “alcoholniveaus te detecteren zo laag als 0,5 g/liter bloed met een precisie van 75%” (de wettelijke limiet in België). Dit is een zeer goed resultaat, al is er nog ruimte voor verdere verbetering.

Het onderzoek wordt verdergezet en het is zeker niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot grootschalige adoptie van deze technologie. Als lokale wetgeving dat vereist, zouden fabrikanten mogelijk verplicht worden deze AI-technologie in hun auto’s, die nu al vol zitten met zowel externe als interne camera’s, te integreren. Hierdoor zou het starten van de auto kunnen worden verboden voor personen die als te dronken worden beschouwd om te rijden. Voorzichtigheid blijft echter geboden, omdat niet iedereen evenveel wordt beïnvloed door alcohol. Er kunnen mensen zijn die zich aan deze technologische maatregelen kunnen onttrekken. Wordt vervolgd.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.