Nieuwe technologie
De Zuid-Koreaanse reus LG Chem, een van de belangrijkste leveranciers van batterijen voor elektrische auto’s, heeft zojuist een belangrijke stap gezet in de strijd tegen batterijbrand bij EV’s. Met behulp van nieuwe technologie die ‘thermische runaway’ van batterijcellen voorkomt, zouden dergelijke spectaculaire incidenten binnenkort tot het verleden kunnen behoren.
Cyberveiligheid wordt steeds belangrijker, ook in de auto-industrie nu voertuigen meer en meer geconnecteerd zijn. Recent bleek dat Kia’s die na 2013 zijn geproduceerd wat dat betreft kwetsbaar zijn. Deze zwakke plekken zouden het mogelijk maken voor hackers om voertuigen op afstand over te nemen, zelfs met slechts een ogenschijnlijk onbelangrijk detail. Wat is de situatie in België?
Om de groeiende dominantie van Chinese technologieën tegen te gaan, overweegt Washington een totaalverbod op auto’s met Chinese onderdelen of software. Niet alleen economische redenen maar ook de cyberveiligheid zijn de motivatie. Het plan wordt in twee fase uitgevoerd tegen 2030. Maar is het ook realistisch?
Tot nu toe is het gebruik van elektrische auto’s in steden problematisch door de schaarste aan oplaadpunten. Maar deze innovatie zou dit probleem wel eens kunnen oplossen. Beam Global biedt multifunctionele straatlantaarns die elektriciteit kunnen produceren, opslaan en leveren aan voertuigen. Een revolutie?
Porsche heeft een baanbrekend patent aangevraagd voor een zestaktverbrandingsmotor. Deze innovatie verbetert de efficiëntie en het vermogen van verbrandingsmotoren. Het is een gewaagde zet in een tijd waarin elektrische auto’s oprukken. Beleeft de verbrandingsmotor een comeback?
In België hebben we geen olie, maar wel ideeën, om een beroemde Franse politicus te parafraseren. Het nieuwste bewijs is deze ontdekking voor batterijen van elektrische auto’s van het onderzoekscentrum Imec uit Leuven. Onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld met een 50% hogere energiedichtheid dan die van de huidige pakketten, die ook veiliger is. Mogen we hierin geloven?
Het idee lijkt vergezocht, maar is interessant. In de Franse regio Landes zet een nieuwe bioraffinaderij zeeden om in bio-ethanol als milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Het doel van dit verbazingwekkende project, uitgevoerd door de Amerikaanse groep Rayonier Advanced Materials (Ryam), is om in de komende drie jaar 21 miljoen ton brandstof te produceren en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.
Binnenkort beschikken Tesla’s over een groter rijbereik. Dat is te danken aan de samenwerking tussen het Amerikaanse merk en Panasonic Energy. Panasonic Energy bereidt de massaproductie voor van de nieuwe 4680-batterijcellen. Met een groter rijbereik en lagere kosten zijn deze nieuwe cellen misschien wel een nieuwe mijlpaal in de acceptatie van elektrische auto’s.
De nieuwste editie van de Gartner Digital Automaker Index belicht de moeilijkheden die traditionele automerken hebben met de digitale transformatie. Terwijl Tesla, Nio en Rivian als technologiebedrijven de autosector blijven domineren, hebben traditionele giganten zoals Toyota en Jaguar Land Rover moeite om te volgen.
Kan het wiel een belangrijke technische troef worden om de aerodynamica van auto’s te verbeteren? Hyundai denkt van wel en heeft een patent aangevraagd voor een wiel met variabele geometrie. Deze innovatie belooft de luchtweerstand te verminderen, waardoor het verbruik daalt en de prestaties verbeteren. Een revolutie?