Deze automerken geven gedragsgegevens door aan verzekeraars

Geconnecteerde auto’s bieden veel mogelijkheden, waaronder het doorgeven van gevoelige informatie aan fabrikanten. En in sommige gevallen worden deze niet op een eerlijke manier gebruikt…

Gepubliceerd op 7 mei 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Deze automerken geven gedragsgegevens door aan verzekeraars

Geconnecteerde auto’s zijn de toekomst en bieden talrijke nieuwe functies; toegang tot het internet – handig voor navigatie, het opzoeken van locaties, je favoriete series voor wanneer je stilstaat, of het updaten van voertuigen op afstand (over the air). Een ‘connected car’ is ook vaak uitgerust met geavanceerde rijhulpsystemen en maakt dus gebruik van een reeks camera’s en sensoren.

Het probleem is dat deze kleine toestellen ook perfecte spionnen zijn: bestuurders en hun passagiers worden bij elke beweging bekeken. Bovendien slaan moderne voertuigen al deze gegevens op – zoals eerder aangetoond door Tesla-medewerkers die ‘speelden’ met beelden. Sinds 1 juli 2022 zijn worden nieuwe voertuigen verplicht uitgerust met kleine zwarte dozen, die een groot aantal rijparameters registreren: snelheid, acceleratie, motortoerental, gebruik van veiligheidsgordel, remmen… Het is de bedoeling dat de autoriteiten gegevens van de laatste 30 seconden vóór een ongeval kunnen gebruiken. Maar de meeste auto’s bevatten nu ook gyroscopen, die natuurlijk ook “rijfouten” registreren: abrupt remmen, krachtig accelereren, geen veiligheidsgordel dragen of een scherpe bocht nemen…

data

Gebruikt door verzekeraars?

Het is algemeen bekend dat deze gegevens worden gebruikt, zij het anoniem, om de veiligheid van voertuigen te verbeteren. Maar volgens de New York Times gaat het gebruik van deze gegevens veel verder, want sommige fabrikanten zouden deze gegevens verkopen aan verzekeringsmaatschappijen zonder toestemming van de bestuurder of eigenaar.

Advertentie – lees hieronder verder

Deze situatie zou van toepassing zijn in de Verenigde Staten, op bepaalde merken zoals General Motors, Honda, Mitsubishi, Kia of Hyundai. Dankzij de verzamelde gegevens zouden de fabrikanten het rijprofiel van gebruikers kunnen opbouwen en deze vervolgens verkopen aan verzekeringsmaatschappijen, die op hun beurt de premie van de bestuurder aanpassen op basis van zijn/haar gedrag op de weg. Volgens het onderzoek zou General Motors miljoenen chauffeurs jarenlang hebben bespioneerd via hun OnStar-systeem. Nu dat dit bekend is, heeft het vorige maand geleid tot 10 federale klachten. De aanklagers geven aan dat ze nooit hebben ingestemd met dit soort praktijken, en een van hen beweert zelfs dat zijn premie met 5.000 dollar per jaar is gestegen na een ritje op een racecircuit… Een andere bestuurder geeft aan dat haar premie de afgelopen twee jaar met 50% is gestegen.

En bij ons?

In Europa staat de wet niet toe dat gegevens niet anoniem worden gebruikt. De GDPR-wetgeving is zeer nuttig om consumenten te beschermen, hoewel we vermoeden dat deze soms wordt genegeerd. Het is dus verstandig om naar de verschillende menu’s van het dashboard te kijken en de opties aan te vinken die gegevensoverdracht naar servers voorkomen. Of toch het gebruik ervan voor kwaadwillige doeleinden. Een gewaarschuwd mens…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.