Tesla is gekend voor haar defensieve houding tegenover de Autopilot, de geautomatiseerde rijfunctie van het merk. Het intern ontwikkelde systeem is een grote trots voor CEO Elon Musk, die ongelukken en kritiek erover negeert. Het Amerikaanse rechtssysteem dwong onlangs het merk om 2 miljoen voertuigen terug te roepen, omdat het systeem te laks reageerde in bepaalde omstandigheden. De Autopilot zou de bestuurder moeten waarschuwen en alerter maken.
Niemand betwijfelt het feit dat Tesla een grote voorsprong heeft in geautomatiseerde rijoplossingen. Toch blijken deze slechts gedeeltelijk te werken, aangezien Volledig Autonoom Rijden nog nergens wettelijk is toegestaan. Onderzoekers van de Technische Universiteit van Berlijn in Duitsland slaagden erin de Autopilot-systeem van Tesla te hacken en ontdekten enkele opmerkelijke kwetsbaarheden.
600 euro om de Autopilot te hacken
De Duitse krant Der Spiegel meldt immers dat het drie Cybersecurity-experts lukte om toegang te krijgen tot de beveiligde kaart waarop het Autopilot-programma is opgeslagen. Door toegang te krijgen tot de software konden ze essentiële delen van de code lezen, de operationele logica reconstrueren en zelfs toegang krijgen tot verwijderde video’s van gebruikers.
Advertentie – lees hieronder verder
“We waren zeer verrast om te zien hoe gemakkelijk het was om toegang te krijgen tot de bedrijfsgeheimen van Tesla”, vertelde een van de onderzoekers, Christian Werling. Tegen alle verwachtingen in ontdekten ze details over de werking van de kunstmatige intelligentie achter de Autopilot. En het meest ironische is dat de drie onderzoekers slechts 600 euro zouden hebben uitgegeven om het systeem te hacken! Het bleek vrij eenvoudig te zijn ook: de onderzoekers creëerden een onderspanning in het apparaat om die instabiel te maken en zo toegang te krijgen. Aangezien het zo simpel is, zouden concurrenten van het merk mogelijks al informatie hebben verkregen op die manier.
De “Elon”-modus onder vuur
Er is al langer sprake van een “Elon”-modus, die nu nogmaals bevestigd werd door de drie onderzoekers. Maar wat is dat? De “Elon”-modus zou een “Executive Mode” zijn, een geheime rijmodus die door een hacker in 2023 werd ontdekt. Met deze modus zou het mogelijk zijn om Volledig Autonoom te rijden, zonder dat de bestuurder zijn handen op het stuur hoeft te houden. En dat is nu nog overal verboden door de wet.
Ligt Tesla nu onder vuur? Niet echt, want de Berlijnse onderzoekers staan bekend als “white hats”, ofwel hackers die zwakke plekken van bedrijven blootleggen zodat deze passende maatregelen kunnen nemen. De hackers zouden dus niet van plan zijn om de gegevens te verkopen aan klanten, zodat deze hun eigen auto kunnen herprogrammeren. Het blijft wel afwachten wat Tesla en Elon Musk zelf hiervan vinden, aangezien ze nog niet publiekelijk gereageerd hebben. Naar verwachting zullen de Tesla-programmeurs dag en nacht werken om deze mankementen op te lossen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be