Je ziet het misschien niet direct aan de producten, maar Toyota is bijzonder vooruitstrevend qua nieuwe digitale technologieën. Dat blijkt alweer uit het nieuws dat de constructeur blockchain gaat integreren in zijn auto’s als onderdeel van het concept Mobility 3.0. Ter herinnering: in 2022 betrad Toyota al het terrein van Web3 met een project voor kantoren in de metaverse voor werknemers. Web3? Dat is het idee van een gedecentraliseerd internet op basis van blockchain, onafhankelijk van te machtige platformen die gecontroleerd worden door een handvol grote bedrijven, zoals Amazon, Apple, Alphabet en Meta.
Concreet zal Toyota zijn auto’s koppelen aan het blockchainplatform Ethereum om een nieuw concept te creëren: Mobility 3.0. Dit initiatief moet een boost geven aan het principe van Mobility as a Service, dat mobiliteit wil koppelen aan sociale systemen.
Waarvoor?
Maar wat is Toyota van plan? Het is een schitterend idee, want de fabrikant werkt aan de mobiliteit van de toekomst, ook al weten we nog hoe dichtbij die is. Concreet zou deze integratie ervoor zorgen dat elke auto een blockchainaccount krijgt, wat de weg opent voor futuristische scenario’s zoals het gebruik van slimme contracten. Zo kan elke auto als onafhankelijk onderdeel binnen een dienst beslissingen nemen zonder menselijke tussenkomst. Denk bijvoorbeeld aan financiële transacties (het huren van de auto als een soort taxi) of navigatie in de context van autonoom rijden.
Advertentie – lees hieronder verder
Het Toyota Blockchain Lab, een afdeling die 2019 werd opgericht om blockchaintoepassingen in de auto-industrie te onderzoeken, heeft besloten om Ethereum te gebruiken (ERC 4337-standaard). Dit blockchainplatform heeft veel voordelen qua transparantie, veiligheid en efficiëntie bij het beheer van voertuiginformatie.
Echt de toekomst?
“De meeste vervoermiddelen bevinden zich in de publieke ruimte en vergemakkelijken verplaatsingen door interactie met andere voertuigen, mensen en externe elementen zoals verkeerslichten en energie-installaties. Mobiliteit is dus niet alleen een kwestie van persoonlijk bezit, maar ook een deels openbaar gegeven. Publieke blockchains die ontworpen zijn om situaties te delen met veel mensen zijn een krachtige om het mobiliteitsconcept van Toyota te realiseren”, verklaart Toyota in de aankondiging.
Dit is een belangrijke evolutie voor de mobiliteit van morgen. Via één interface worden namelijk talloze diensten mogelijk, waarbij de auto verandert in een aparte entiteit binnen de service door rechten toe te kennen met tokens (een token is een geheime reeks gegevens ter authenticatie, gesymboliseerd door een ‘jeton’). Via NFT-technologie (non-fungible token) is ook toegang tot de auto mogelijk (die bestaat overigens al).
Toyota heeft nog geen tijdschema voor deze integratie bekendgemaakt. Begrijpelijk, want er zijn nog uitdagingen. Zo moet er een oplossing komen voor het probleem van de zogenaamde gas fees, de transactiekosten van het Ethereum-netwerk. Ook de schaalbaarheid van het cryptonetwerk, dus het vermogen om miljoenen transacties direct te verwerken, moet nog bewezen worden. Tot slot moeten ook de vertrouwelijkheid en de veiligheid onderzocht worden. Hoe dan ook is het een boeiende materie, want auto’s staan op het punt om een nieuwe digitale dimensie te betreden, die nog veel verder gaat dan wat tot nu toe als ‘softwareauto’ werd beschouwd.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be