Enkele dagen geleden kondigden de ministeries van Justitie, Mobiliteit en Binnenlandse Zaken de komst van het puntenrijbewijs in België aan. De tekst is bijna klaar en moet al in januari 2023 voor een gunstig advies aan het parlement worden voorgelegd. Het traject voorziet vervolgens in de operationele uitvoering ervan in de zomer van 2024.
Concreet zal het voorgestelde systeem het tegenovergestelde zijn van het Franse, in de zin dat de automobilist punten zal verzamelen als er overtredingen worden begaan. En wanneer de score van 12 punten is bereikt, wordt het rijbewijs ingetrokken en moet de overtreder op eigen kosten een training volgen om 4 punten terug te winnen. De verzamelde punten zouden ook na twee of drie jaar zonder nieuwe overtreding worden geannuleerd. Er zijn nu nog discussies gaande om het aantal punten te bepalen voor elke overtreding, op basis van de ernst ervan.
Nu reeds tegenstand
Volgens de ministeries van Justitie, Mobiliteit en Binnenlandse Zaken is de zaak al rond. Alleen speelt er zich achter de schermen een heel ander scenario af. Het puntenproject wordt immers gesteund door de Vlaamse partijen, onder leiding van CD&V, alsook door de partij Ecolo. De andere Franstalige partijen daarentegen zijn ertegen. Vooral de MR heeft zich al radicaal tegen dit project uitgesproken, net als de PS. Dit verklaart waarom het punt op de laatste ministeriële zitting niet is aangenomen of verworpen. In dit verband wordt verwacht dat de besprekingen in een werkgroep zullen worden voortgezet.
Het kabinet van vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) verklaarde zijn verzet tegen het project, met het argument dat de intrekking van een rijbewijs ernstige professionele en familiale gevolgen kan hebben, terwijl het ook niet bewezen is dat dit de beste manier is om recidive te bestrijden. Het kabinet wijst er ook op dat alleen een rechter de bevoegdheid heeft om de impact van een intrekking van een rijbewijs te beoordelen.
Advertentie – lees hieronder verder
Scherpe oppositie MR
Deze houding van de PS is vrij onverwacht en volgt op die van de MR, die zijn oppositie kenbaar had gemaakt via vicepremier David Clarinval (MR). Toch zegt de MR niettemin bereid te zijn om andere maatregelen (anders dan het puntenrijbewijs) te bespreken die recidivisten effectief zouden bestrijden. In het regeerakkoord is het puntenrijbewijs een optie en geen vaste en definitieve doelstelling. In dit geval moet de weging van elke overtreding besproken worden, maar ook de mogelijkheid om een rechter hierin op te nemen die de intrekking van punten zou bevestigen of weigeren. Wordt vervolgd…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be