Volvo en 49 andere bedrijven vragen samen aan de Europese Unie om haar verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren tegen 2035 niet terug te draaien. Ze vinden elektrificatie essentieel om de klimaatdoelstellingen te halen. Er is volgens hen een duidelijke richting nodig om versnipperde inspanningen en investeringen te voorkomen.
Politiek
Om de groeiende dominantie van Chinese technologieën tegen te gaan, overweegt Washington een totaalverbod op auto’s met Chinese onderdelen of software. Niet alleen economische redenen maar ook de cyberveiligheid zijn de motivatie. Het plan wordt in twee fase uitgevoerd tegen 2030. Maar is het ook realistisch?
De Commissie Leefmilieu van het Brussels Parlement heeft gestemd voor uitstel van de strengere lage-emissiezone (LEZ), waardoor Euro 5-dieselwagens en Euro 2-benzinewagens tot 2027 op de weg mogen blijven. Het besluit verdeelt de meningen, maar weerspiegelt de economische en sociale zorgen van de burgers.
De Europese auto-industrie heeft het moeilijk. Daarom roept de Italiaanse regering op het verbod op verbrandingsmotoren te herzien en trekt ze de “ideologische visie” van de Europese Unie in twijfel. Maar zal de Commissie dit ook zo zien? En beseft Europa eindelijk dat het zijn industrie meer verstikt dan helpt?
Terwijl Europese autofabrikanten al moeite hebben om hun CO2-uitstoot te verminderen, zet nieuwe regelgeving de industrie nog meer onder druk. Vooral Duitse fabrikanten vrezen dat deze strenge maatregelen hun concurrentievermogen zullen aantasten. Ondertussen ontsnappen Chinese fabrikanten grotendeels aan deze beperkingen. Hoe kan de Europese industrie in deze uitdagende tijden overeind blijven?
ACEA, de vereniging van Europese autoconstructeurs, heeft de Europese Unie verzocht om de deadline voor het einde van de verbrandingsmotor te verschuiven van 2035 naar 2040. De reden: er is te weinig tijd om van 10% elektrisch vandaag te evolueren naar 100% tegen 2035.
Na de Europese verkiezingen mag Ursula von der Leyen beginnen aan een tweede termijn aan het hoofd van de Europese Commissie. Voor haar herverkiezing moest ze zich wel toegeeflijker opstellen: terwijl ze bevestigt dat de verbrandingsmotor in 2035 verdwijnt, belooft ze ook enige flexibiliteit voor synthetische brandstoffen.
Beleven we de opkomst van een nieuw soort auto: elektrische auto’s met range extender? Het is niet onmogelijk. China pusht momenteel dit autotype, terwijl Europa nauwlettend toekijkt. Dit kan immers een nieuwe stap kan betekenen richting de 100% elektrische auto, waarvoor de vraag wereldwijd minder snel groeit dan de afgelopen jaren.