Slechtere reisvoorbereiding zorgde deze zomer voor meer autopech

De wegenwachters van Touring noteerden afgelopen zomervakantie 8 percent meer oproepen voor autopannes. Ze wijt dat aan het feit dat meer mensen halsoverkop en zonder voorbereiding op vakantie vertrokken.

Gepubliceerd op 3 september 2024
Leestijd : 3 min

Partagez

Autopech komt altijd ongelegen, maar tijdens je vakantie kan je het helemaal missen als kiespijn. Een snikhete pechstrook is niet bepaald de plek waar je je eerste vakantiedag wil doorbrengen, en net zo min is het fijn als je tijdens je reis waardevolle tijd moet opsouperen aan het regelen van een herstelling en het zoeken van alternatief transport.

Een goede voorbereiding kan één en ander voorkomen, al stelde pechverhelpingsdienst Touring afgelopen zomer vast dat haar klanten minder goed voorbereid op reis vertrokken dan voordien. Ze noteerde liefst 8% meer technische oproepen dan in 2023, wat ze wijt aan het slechte weer in het begin van de zomer, waardoor meer mensen halsoverkop en onvoorbereid naar het zuiden zijn gereden.

Alles samen telde Touring de voorbije zomer een dikke 9.000 pannes, vooral in populaire vakantielanden als Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje en Duitsland. Doordat de pechverhelpingsdienst een patrouille in het zuiden van Frankrijk had gestationeerd, kon ze wel veel problemen ter plaatse oplossen en moesten er minder auto’s naar België gerepatrieerd worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Te lage bandenspanning

De meest voorkomende pannes waren onder andere klapbanden, veroorzaakt door een niet-aangepaste bandenspanning en het nalaten om deze voor vertrek te controleren. Vooral tijdens de zomerse autovakantie is dit cruciaal, omdat net dan de banden het hardst moeten werken. Vaak is de auto helemaal volgeladen en dus op zijn zwaarst, met soms nog eens een fietsenrek of bagagebox op het dak. Tijdens lange ritten bij hoge temperaturen worden de banden bovendien warm, en als dan de bandenspanning te laag is, is er meer wrijving en kunnen ze oververhitten en broos worden, wat de kans op een klapband vergroot.

Doordat er vaak geen reservewiel meer aanwezig is in de auto, ben je daardoor meteen geïmmobiliseerd. Daar komt bij dat Belgen met overwegend luxueuzere (bedrijfs)wagens op vakantie gaan dan veel andere Europeanen. Deze hebben vaak grotere wielen, met een bandenmaat die niet overal courant te verkrijgen valt.

Jaarlijks onderhoud

Wat men ook weleens vergeet te (laten) controleren, is het peil van het koelwater en de remvloeistof. Voor de goede werking van de motor en de remmen zijn beide van cruciaal belang, zeker onder zwaardere belasting en al helemaal wanneer er ook moet geklommen of afgedaald worden en alle onderdelen extra warm worden. Ook wat dat betreft stelde Touring afgelopen zomer een stijging van het aantal problemen vast.

Waar weinig mensen zich van bewust zijn, is dat ook de batterij in die omstandigheden zwaar belast wordt. Het is een misvatting dat deze het vooral in de winter hard te verduren krijgen, maar ook wanneer het warm is, moeten deze hard aan de bak. Overigens heeft ook een hybride of elektrische auto een 12V-batterij aan boord. Indien deze versleten is en niet meer genoeg oplaadt, kan je net zoals bij een traditionele auto startproblemen krijgen.

Sowieso is het aan te raden om het jaarlijkse onderhoud niet te lang voor de zomervakantie in te plannen, toch indien je met de auto op reis gaat. Zo ben je er ook zeker van dat het oliepeil correct is en de remblokken en de motorriem nog in een goede staat verkeren. Ook even controleren of de airco nog voldoende koelt, is een goed idee, om te vermijden dat je in een vreemd land op zoek moet naar een plek om de aircovloeistof te laten bijvullen (al is dat in zuiderse landen vaak wel goedkoper dan bij ons)

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Economie
Wat kost eigenlijk een autolening?

Het kopen van een auto gaat vaak gepaard met het afsluiten van een autolening. Maar wat zijn de verschillende soorten financiering? En waar moet je op letten als je op het punt staat een autolening af te sluiten? Hier zijn de antwoorden.

20 februari 2024 4 min
Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.