Relativeer eerst en vooral de moeilijkheidsgraad van de praktijktest. En kijk om je heen: vroeg of laat slaagt zo goed als iedereen. Al kan je natuurlijk je eigen kansen van in het begin verhogen. Hoe? Lees aandachtig deze tips van rij-instructeur Charlotte.
Oefenen!
Dit klinkt misschien logisch maar toch is deze raad goud waard. Hoe meer je oefent, hoe groter de kans dat je van de eerste keer slaagt voor het praktijkexamen. “In de week voor het examen oefen je best zoveel mogelijk, al mag je daarin ook niet overdrijven. In die zin dat stress dan een factor kan spelen”, aldus Charlotte. “Rustig blijven, is in ieder geval aan de orde.”
De juiste rijhouding
Wie met een correcte houding achter het stuur zit, kan beter reageren en dat wekt vertrouwen op, zowel bij jezelf als bij de examinator. Let op de positie van je handen op het stuurwiel. Je armen moeten licht gebogen en je schouders ontspannen zijn. Vermijd het kruisen van je handen. De ideale positionering? Hou ze op 10u en 2u.
Advertentie – lees hieronder verder
Ook belangrijk is dat je je linkervoet op de voetsteun rust. Zo ben je meer één met je voertuig.
Altijd kalm blijven…
“Als je eenmaal goed zit, vergeet dan natuurlijk niet je veiligheidsgordel vast te klikken en stel je gordel indien nodig bij. Regel de binnen- en buitenspiegels correct af”, aldus Charlotte. “Controleer ook of je passagiers veilig zitten. Als het regent of buiten donker is, vergeet dan niet om je koplampen aan te steken.”
Klaar voor de rit? Luister aandachtig naar de instructies van de examinator en pas deze zonder paniek toe. “Heb je het mis, raak dan zeker niet in paniek“, benadrukt Charlotte. “Wie rechtdoor gaat in plaats van bijvoorbeeld rechtsaf, zal niet automatisch zakken. Blijf gewoon rustig en probeer bijkomende fouten te vermijden. Die zouden immers kunnen wijzen op een gebrek aan aandacht of zelfs op angst.”
Toepassen wat je hebt geleerd
Sommige leerling-bestuurders proberen hun rijstijl op het allerlaatste moment aan te passen. Meestal is zoiets geen goed idee omdat het de deur openzet voor fouten die je anders misschien niet zou maken.
“Blijf nuchter en probeer niet te veel indruk te maken op de examinator. Dit kan een averechts effect creëren. Blijf gewoon alert, houd je omgeving goed in het oog en anticipeer op situaties en op het gedrag van andere weggebruikers. Je moet immers altijd in staat zijn om te reageren op het minste gevaar: een auto die geen voorrang verleent, een voetganger die onverwacht oversteekt, ga zo maar door. Bovendien is het zo dat een examinator je nooit in de val zal lokken door je bijvoorbeeld een verboden richting te laten nemen.
Conclusie
Komt de D-Day eraan? “Blijf zelfverzekerd en zen: de beste manier om te slagen op je praktische rij-examen”, besluit Charlotte.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be