Verkeersveiligheid

Repressie: steeds meer auto’s onmiddellijk in beslag genomen na overtreding

Politiezones beschikken over verschillende instrumenten om hardleerse automobilisten aan te pakken. Een daarvan is de administratieve inbeslagname van een voertuig na een overtreding. En blijkbaar gebeurt zo’n inbeslagname steeds vaker. We leggen uit waarom.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 26 jun. 2023 | Leestijd: 2 min

De meeste automobilisten hebben al gemerkt dat de ordehandhavers en de autoriteiten bezig zijn met een grootscheepse aanpak van verkeersovertredingen. Naast de explosieve toename van technische hulpmiddelen om overtredingen op te sporen (flitspalen, nieuwe lidars enzovoort), is er bijna geen tolerantiemarge meer, wat betekent dat mensen in sommige delen van het land al worden beboet voor slechts één km/u te hard rijden.

Om de druk nog verder op te voeren, hebben lokale politiediensten meerdere hulpmiddelen tot hun beschikking waarmee ze strenger kunnen optreden, afhankelijk van het beleid van de regio.

Advertentie – lees hieronder verder

Een bestuurder leerde dit op de harde manier, meldt RTBF: hij werd geflitst met 165 km/u terwijl de maximumsnelheid 70 km/u bedroeg in een werfzone op de snelweg. De man verloor niet alleen zijn rijbewijs, ook zijn auto werd voor vijf dagen in beslag genomen. Om die terug te krijgen, moet hij bovendien betalen.

drift

Steeds vaker gebruikt

De administratieve inbeslagname van voertuigen komt steeds vaker voor. Het wordt vooral toegepast door de politie indien de auto als wapen gebruikt kan worden waardoor de fysieke integriteit of het leven van anderen in gevaar komt. In Wallonië stelt het AWSR (agentschap voor verkeersveiligheid) dat deze methode alleen voorkomt in ‘zeer ernstige’ gevallen, maar dat het noodzakelijk is omdat het ongemak van zo’n inbeslagname de betrokken automobilist aanzet tot nadenken.

De inbeslagname wordt steeds vaker gebruikt om het fenomeen van straatracen te bestrijden, dat de laatste jaren in alle steden en regio’s van het land toegenomen is.

VIAS is ook voorstander van het systeem van administratieve inbeslagname, omdat het erop lijkt dat boetes alleen – zelfs met hoge bedragen – niet volstaan. Het lijkt doeltreffender om bestuurders te raken door hun auto af te nemen.

Volgens sommige politiezones leidt inbeslagname zelfs direct tot minder straatraces in de dagen na de interventie. Ter herinnering: het staat elke politiezone vrij om deze maatregel naar eigen inzicht toe te passen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon