Zitten er binnenkort waterstofpatronen in onze auto’s?

Misschien staat Toyota wel op het punt om voor een kentering te zorgen in de energie- en mobiliteitstransitie. De constructeur ontwikkelt namelijk een slim systeem van waterstofpatronen die compatibel zijn met talrijke toepassingen.

Gepubliceerd op 13 juni 2022
Leestijd : 4 min

Deel

Altijd zuivere energie bij de hand hebben: dat is precies waar Toyota al een tijdje aan werkt. De constructeur is zeer begaan met de energietransitie en het onderzoek naar alternatieven voor onze huidige manier van leven. Dat geldt natuurlijk voor de auto – het merk was bijvoorbeeld pionier in hybrides – maar ook voor onze (toekomstige) steden. Met dochteronderneming Woven Planet werkt Toyota aan een project voor een geconnecteerde en uiteraard koolstofvrije stad. Deze experimentele leefomgeving maakt het mogelijk om een hele reeks slimme technologieën voor bij je thuis te testen.

Voor transport

In dat verband heeft Toyota net een interessante uitvinding voorgesteld: een draagbaar waterstofpatroon dat energie kan leveren voor een hele reeks toepassingen in het dagelijks leven. Dit patroon is (uiteraard) gevuld met groene waterstof en kan onze laptops of telefoons van stroom voorzien. Het belangrijkste voordeel is dat het transporteerbaar en oplaadbaar is, wat het gebruik vereenvoudigt en extra vrijheid geeft.

“Het ontwerp van dit patroon zal het dagelijks transport en de voorziening van waterstof vergemakkelijken voor een breed gamma aan dagelijkse toepassingen, zowel binnen als buiten de woning”, stelt het persbericht van Toyota. Een troef is dat dit patroon ook compatibel zal zijn met elektrische auto’s met een brandstofcel, motorfietsen enzovoort. Het zou gebruikt kunnen worden voor onze dagelijkse mobiliteit, terwijl we nog sneller kunnen tanken dan nu het geval is.

Het prototype heeft de vorm van een 40 cm lang patroon met een diameter van 18 cm en een gewicht van 5 kg, waardoor het feitelijk door bijna iedereen gebruikt kan worden. En mocht dat niet het geval zijn, dan denkt Toyota alvast aan andere varianten van dit patroon, bijvoorbeeld kleiner of lichter. Alles lijkt mogelijk.

Advertentie – lees hieronder verder

Ook thuis

Door zijn beperkte formaat kan dit waterstofpatroon natuurlijk ook thuis gebruikt worden en een volledig autonoom energiesysteem met brandstofcel voeden. Het is eenvoudig toe te passen in afgelegen gebieden aangezien er geen verbinding met een gemeenschappelijke infrastructuur meer nodig is. Het zou volstaan om een voorraad patronen aan te leggen of een leveringsdienst te bellen om je opnieuw te bevoorraden.

Toyota heeft als doel om klimaatneutraal te zijn tegen 2035 en verwacht dat dit type patroon de ontwikkeling van waterstof als energiedrager sterk zal bevorderen. Bovendien kan dit met volledig respect voor het milieu aangezien de waterstof geproduceerd wordt met hernieuwbare energiebronnen. Het is zo eenvoudig en geniaal dat je je afvraagt waarom niemand er eerder aan dacht.

Nog een prototype

Het waterstofpatroon is nu nog maar een prototype, maar dat is nu al in staat om een microgolfoven drie tot vier uur te laten werken. Al vragen we ons wel af waarom je zo’n oven zo lang zou gebruiken. De energiecapaciteit van een patroon bedraagt 3,3 kWh, wat nog altijd minder is dan die van een liter brandstof (ongeveer 10 kWh). Maar het onderzoek gaat de juiste richting uit en wellicht bieden de patronen binnenkort veel meer. Zeker als ze bijvoorbeeld gecombineerd worden met de Belgische ontdekking die het mogelijk maakt om waterstof te produceren uit zonne-energie zonder meer ruimte nodig te hebben dan bij een eenvoudig zonnepaneel.

Met zijn experimenten in Woven City wil Toyota naar eigen zeggen een koolstofneutrale samenleving creëren waarin iedereen toegang heeft tot zuivere energie, eerst in Japan en dan in de hele wereld. “Deze praktijkervaringen zullen ons leren hoe we waterstof kunnen transformeren tot een vertrouwde, veelgebruikte en gewaardeerde energievorm”, klinkt het.  We moeten toegeven dat de voorstelling van dit waterstofpatroon een aangename verrassing betekent en een mogelijke oplossing is voor het huidige probleem van waterstof, namelijk de transporteerbaarheid. Mogelijk vergemakkelijk deze uitvinding de doorbraak van deze energiedrager, die beschouwd wordt als een van de beste – zo niet de beste – oplossing voor de toekomst van ons klimaat.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over
Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Toyota voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.