BMW X1
In 2009 lanceerde BMW het vierde model met de benaming X in zijn gamma: de BMW X1. De X in de benaming geeft aan dat het om een SUV gaat, de 1 wijst naar de grootte. De BMW X1 is de kleinste SUV in het gamma en heeft, onder andere, de Mercedes GLA en Audi Q3 als directe concurrent. Door een kleinere SUV aan te bieden, spreekt BMW een groter doelpubliek aan. De BMW X1 is een relatief jong model, maar is ondertussen wel al toe aan zijn tweede generatie, die in 2015 gelanceerd werd. In tegenstelling tot de X3, X4, X5 en X6 is de BMW X1 niet standaard voorzien van vierwielaandrijving, aangeduid met de benaming xDrive. De eerste generatie was voorzien van achterwielaandrijving. Bij de tweede generatie is de aandrijving naar de voorwielen verplaatst. In beide gevallen is vierwielaandrijving wel optioneel beschikbaar. Uiteraard gaat dat gepaard met een meerprijs. Als vierwielaandrijving voor jou belangrijk is, maar je tegelijkertijd op zoek bent naar een wagen met een zacht prijsje, kan je best een tweedehands BMW X1 overwegen. Let in je zoektocht dan vooral goed op de benaming. xDrive staat voor vierwielaandrijving. Kom je de benaming sDrive tegen, dan wordt de wagen aangedreven door de voorste wielen.
Efficiënte compacte SUV
Hierboven schreven we dat de BMW X1 de kleinste telg is in het gamma SUV’s van BMW. Dat klopte tot 2017. In 2017 lanceerde BMW namelijk de BMW X2, en hoewel de cijfers in de benamingen van BMW verwijzen naar de grootte van de wagen en een hoger cijfer ook een grote wagen betekent, is dat voor de X2 niet helemaal van toepassing. De twee modellen zijn namelijk ongeveer even groot. Net als de andere modellen met een even getal in de naam is de BMW X2 echter een sportievere en minder praktische SUV dan de BMW X1.
Net als heel wat andere autofabrikanten is ook BMW bezig om steeds meer hybride en elektrische modellen op de markt te brengen. De BMW X1 blijft niet achter. Het model is namelijk beschikbaar als plugin-in hybride. In tegenstelling tot de standaard BMW X1 heeft de BMW X1 PHEV standaard vierwielaandrijving. Dat komt doordat de benzinemotor vooraan zit en de elektromotor achteraan. De plug-in versie heeft dan ook de benaming xDrive meegekregen. De hybride BMW X1 is nog zeer recent. Het aanbod op de tweedehandsmarkt is momenteel dus nog beperkt. Naarmate hybride en elektrische wagens steeds meer ingeburgerd geraken, zal ook het aanbod op de tweedehandsmarkt groter worden.
BMW X1 tweedehands kopen
Je vraagt je misschien af of je best een nieuwe of tweedehands BMW X1 koopt. Dat is grotendeels afhankelijk van je noden en persoonlijke voorkeur. Als je graag zelf een wagen samenstelt en niet dringend een auto nodig hebt, kan je naar een concessiehouder stappen om daar de BMW X1 van je dromen samen te stellen en te bestellen. Als je geluk hebt, is de wagen met de gewenste uitrusting wel ergens in stock te verkrijgen en kan je alsnog snel genieten van je nieuwe SUV. Maakt de uitrusting voor jou niet zo heel veel uit en ben je vooral op zoek naar een auto die snel beschikbaar is en waarop je wat kan besparen, dan is een tweedehands BMW X1 een geschikte oplossing.
Wanneer de beslissing vastligt om een tweedehands BMW X1 te kopen, kan je beginnen zoeken. Online vind je een groot aanbod terug. Op de marktplaats van Gocar.be vind je advertenties van particuliere verkopers en professionele verkopers. Wat is het verschil nu net? De aankoop van een tweedehandsauto bij een garagist verloopt grotendeels zoals de aankoop van een nieuwe auto. Je gaat ter plaatse, doet een testrit en als alles in orde is, kan je overgaan tot de aankoop. De garagist maakt de wagen voor jou in orde, zorgt voor een deel van de paperassen en nadat de verzekering en de inschrijving ook in orde gebracht zijn, kan je je BMW X1 occasie gaan afhalen en genieten van je aankoop. Je hebt trouwens ook nog recht op minstens een jaar garantie. Wil je nog wat marge om te onderhandelen over de prijs, dan kan het nuttig zijn om bij een particulier te gaan kijken. Particulieren moeten namelijk enkel een keuring voor verkoop laten uitvoeren, een Car-Pass aanvragen bij het keuringscentrum en hoeven geen garantie te geven. Daardoor kan de prijs van een tweedehands BMW X1 bij een particulier wat lager liggen dan bij een professionele verkoper. Je moet er dan wel zelf meer voor in de plaats doen: je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor de controle van het voertuig, moet goed nakijken dat alle nodige documenten meegeleverd worden en als er een probleem zou zijn met de wagen na aankoop, moet je zelf voor een oplossing zorgen. Je kan jezelf en de verkoper wat indekken door aan de verkoper te vragen een verkoopsovereenkomst op te stellen waarop alle informatie van de wagen vermeld wordt en die jullie allebei ondertekenen. Voor je overgaat tot de aankoop, is het echter ook hier aangeraden om een testrit te maken. Tijdens een testrit voel je namelijk beter aan of de wagen in orde is, heb je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen (denk aan de remmen, de lichten, …) en opties (zoals zetelverwarming, snelheidsbegrenzer, …) van de wagen te testen en kan je ook je andere zintuigen gebruiken. Ruik je iets vreemds of maakt de wagen rare geluiden? Meld dat dan zeker aan de verkoper en vraag of hij de wagen voor verkoop nog eens kan laten controleren. Je merkt dat een tweedehands BMW X1 kopen bij een particulier meer energie vraagt langs jouw kant, maar als de prijs een doorslaggevende factor is in je keuze, kan dit de beste optie zijn.
BMW X1 nieuws
Ontdek al het laatste nieuws BMW X1
Laatste BMW X1 nieuws
Volg al het nieuws BMW X1
Vind een BMW-dealer
Zoekt u een dealer bij u in de buurt?
Meest populaire BMW modellen
Meest populaire automodellen bij BMW