TEST BMW X2 M35i: Voor snelle interventies

Na al eens met de nieuwe BMW M135i te hebben gereden, was het de beurt om zijn zogenaamde SUV-afgeleide met dezelfde aandrijflijn uit te proberen. Die X2 M35i zou wel eens de ideale patrouillewagen voor de politie kunnen zijn…

9 / 10
Gepubliceerd op 31 januari 2020
Leestijd : 4 min

Deel

Meer van hetzelfde? Ja en neen. Hoewel de M135i en de X2 M35i bijzonder veel met elkaar gemeen hebben op technisch gebied, kunnen we niet van dezelfde auto spreken. Het verschil zit ‘m in schijnbaar kleine zaken die toch wel wat veranderen, zeker voor leden van de arm der wet.

Enerzijds zijn er de in- en uitstap, die telkens vlotter verlopen in de X2. Bovendien zit je hoger, met als gevolg dat je een beter overzicht hebt. Voor ondergetekende bleek deze zitpositie in één woord ideaal: niet te hoog, niet te laag, juist goed. Beter dan in de 1, dat mag gezegd, en als bonus beschik je over meer koffervolume (470>380 liter) om verkeerskegels op te bergen.

Wat de X2 en de 1 Reeks met de M(Performance)-badge wel met elkaar delen, is de mate van sportiviteit en het gemak waarmee je aan een serieuze snelheid en in alle veiligheid bochten kan aansnijden. De zelfverklaarde SUV – weliswaar een compact exemplaar – heeft een baanligging om ‘u’ tegen te zeggen, met name dankzij de efficiënte verdeling van de krachten over beide assen. Net zoals bij de nieuwe 1 missen we het BMW-gevoel van vroeger, maar leuk in de omgang is deze cross-over in ieder geval. Ik durf het zelfs één van de leukste SUV’s te noemen waarmee al gereden werd, veel plezieriger dan pakweg een X4 M die minder soepel in de omgang is (zwaar…) en eigenlijk gewoon te veel vermogen heeft. Meer pk staat niet per sé gelijk aan meer fun, da’s een verkeerde gedachte. En dat hier nooit sprake is van zuivere achterwielaandrijving, kunnen we hem veel meer vergeven dan de M135i. Enerzijds omdat het nu eenmaal om een cross-over gaat, op wiens lijf vierwielaandrijving geschreven is, anderzijds omdat de X2 M135i in tegenstelling tot de M135i geen voorganger heeft om mee te vergelijken. Appels en peren, zoals ze zeggen.

Waarom deze BMW nog geknipt zou zijn om nachtelijke patrouilles in Brussel of Antwerpen mee uit te voeren? Zijn algemene veelzijdigheid. De X2 (M…) voelt bijzonder intuïtief aan, wat noodzakelijk is als er constant van chauffeur wordt gewisseld. En hij is niet alleen snel, maar reageert ook telkens exact zoals verwacht. Van de stuurbewegingen over de gasrespons tot de algemene wegligging. Hetzelfde kan worden gezegd over het interieur. Als chauffeur heb je in principe snel een ideale rijhouding te pakken, en hij hoeft amper manipulaties om er snel vandoor te zijn, en eventueel te blijven. Infotainment, GPS… allemaal hetzelfde verhaal. Dit in tegenstelling tot het MBUX-systeem van Mercedes, waarvoor je je tijd moet nemen om alles te snappen.

Enkele cijfers om af te ronden dan maar. Wat de prestaties betreft, verschillen de M135i en deze X2 amper van elkaar. Beide leveren 306 pk (en 450 Nm) en laatstgenoemde sprint met 4,9 seconden (opg.) maar een tiende trager dan de hatchback, wat zeer, zeer verwaarloosbaar is. Het turboblok met 2 liter inhoud beschikt zoals eerder gezegd over een zeer flexibel en aangenaam karakter, zowel gevoelsmatig als auditief. Te temperamentvol wordt hij dan ook nooit en als klap op de vuurpijl valt er over de 8-trapsautomaat geen kwaad woord te melden. Akkoord, de ophanging voelt allesbehalve zacht aan en al zeker in de sportstand, maar dat moeten de (hoofd)inspecteurs van dienst er maar bijnemen. Of wordt dit een commissaris-auto, gezien het niet te onderschatten budget? Auto plus aanpassingen… Wie weet.

Advertentie – lees hieronder verder

Conclusie

De X2 M35i is een getalenteerde all-rounder die snel, wendbaar, praktisch en tegelijk plezierig is. De droom van patrouillerende politieagenten, die weliswaar meteen aan diggelen wordt geslagen (Knokke misschien?) vanwege de instapprijs van 59.360 euro, bijna 10.000 meer dan wat BMW voor een M135i vraagt.

De BMW X2 M35i in cijfers

Motor: 4 cil. benzine, turbo, 1.998cc; 306 pk tussen 4.500 en 6.250 tpm; 450 Nm tussen 1.750 en 5.000 tpm

Aandrijving: vierwielaandrijving

Versnellingsbak: 8-trapsautomaat

0-100 km/u (sec.) : 4,9

Prijs: € 59.350 BTWi

Vermogen: 306 pk

Topsnelheid: 250 km/u

Gemengd verbruik: 7,1 l/100 km

CO2: 163 g/km

Voor
  • Snel en wendbaar
  • Gemakkelijk in de omgang
  • Ideale zithoogte
Cons
  • Veel duurder dan M135i

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Joris Bosseloo Content & Community Manager / Chief Editor

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands BMW voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Autotests
TEST Leapmotor C10 (2024): niet om mee te lachen

Dankzij de joint venture met de Stellantis-groep verkoopt de Chinese fabrikant Leapmotor zijn auto’s nu ook in Europa. Naast de stadswagen T03 brengt het ook de SUV C10 mee, een model dat weleens een hit kan worden op de Europese markt.

11 oktober 2024 4 min Maxime Hérion
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.