Cijfers van Coyote weerleggen VIAS-studie over radarmelders

Onlangs adviseerde VIAS aan de overheid om radarmelders zoals Coyote of Waze te verbieden in België. Volgens het verkeersinstituut zijn die namelijk contraproductief en gevaarlijk. Maar dat blijkt helemaal niet uit de cijfers van Coyote…

Gepubliceerd op 29 januari 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Cijfers van Coyote weerleggen VIAS-studie over radarmelders

Onlangs heeft het verkeersinstituut VIAS de overheid (op haar verzoek) een onderzoek gedaan naar het gebruik en de effecten waarschuwingssystemen voor snelheidscontroles zoals Coyote, Waze of Google Maps. De conclusie was duidelijk: het gebruik van zulke hulpmiddelen moet verboden worden op ons grondgebied. Ze veroorzaken niet alleen afleiding, maar moedigen bestuurders ook aan om sneller te rijden en stellen overtreders in staat om verkeerscontroles te omzeilen, vooral dan alcoholcontroles.

Deze aanbeveling lokte heel wat reacties uit, onder meer van mobiliteitsorganisatie Touring, dat wijst op de voordelen voor de verkeersveiligheid, maar ook van politici in het hele land. Die bleven voorzichtig en pleiten voor preventie en dialoog met de aanbieders van dergelijke diensten, die soms ook informatie geven aan de politie en overheidsdiensten. Een heikele kwestie dus…

iStock-1460289021

Coyote verdedigt zich

Natuurlijk zorgt deze studie ook voor ophef bij de aanbieders van deze diensten, waaronder Coyote, dat door meer dan 1,6 miljoen Belgen gebruikt wordt. Bij Sud Info reageert Vincent Hébert, algemeen directeur van Coyote Benelux, verrast. Volgens hem “spreken de cijfers voor zich” en zijn ze helemaal anders dan de conclusies van het VIAS-onderzoek.  Hij geeft wel toe dat Coyote in het begin beperkt was tot een radarmelder. Maar al meerdere jaren zijn de toestellen of apps uitgegroeid tot rijhulpsystemen. Het bewijs? Waarschuwingen voor flitsers vertegenwoordigen minder dan 5 procent van alle meldingen.

Advertentie – lees hieronder verder

De meeste waarschuwingen gaan dus over verkeersveiligheid. Als we de cijfers van 2023 nader bekijken, waren er 55.944 meldingen voor ongevallen, 50.220 voor slechte wegen, 50.307 voor obstakels, 15.773 voor mobiele bouwwerven, 128.031 voor wegversmallingen, 16.422 voor gladde wegen, 655.030 voor stilstaande voertuigen op de pechstrook, 11.572 voor mist en maar liefst 20 miljoen voor files. In totaal waren er een miljoen waarschuwingen voor flitsers.

Meerwaarde voor overheid

Wat VIAS ook vergeet, is dat de informatie die de gebruikers van radarmelders (of eerder rijhulpsystemen) verzamelen, ook heel zinvol is voor de politie. Coyote wijst erop dat 118 spookrijders gemeld werden in 2023. Door die informatie door te geven aan de politie, konden er 23 spookrijders op tijd gestopt worden. In Frankrijk bestaat een gelijkaardige samenwerking met de autoriteiten, waardoor hulpdiensten gemiddeld 4 minuten sneller ter plaatse geraken.

En dat is nog niet alles: Coyote helpt de autoriteiten ook om risicozones op ons wegennet te identificeren. Dankzij geanonimiseerde gebruikersgegevens heeft Coyote 22.000 gevaarlijke bochten kunnen identificeren met ‘voorspellende’ technologie die gebruikers waarschuwt wanneer ze deze zones naderen. Het resultaat: de snelheid is op deze punten met 10 procent gedaald. Deze sterke argumenten moeten hard aankomen bij VIAS, dat nu in een onhoudbare positie zit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.