De Belgen kunnen klagen over de wildgroei van radars de afgelopen jaren, en dan vooral de trajectcontroles waaraan je als automobilist niet kunt ontsnappen. Ze verspreiden zich over het hele land, zelfs in vrij afgelegen gebieden. Toch is België nog maar aan een inhaalbeweging bezig op het vlak van snelheidscontroles. Onze directe buren zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben de jacht op snelheidsovertreders al lang geleden geopend.
Maar waar staan de meeste radars van de wereld en waar zijn de bestuurders het grootste doelwit? De resultaten van een onderzoek van DiscoverCars.com zijn verbazingwekkend. De analyse – gebaseerd op gegevens uit 112 landen van SCDB – richtte zich op vaste radars bij verkeerslichten om een rangschikking van 20 landen te maken. De landen bovenaan zijn verrassend, want onze buurlanden, die nochtans zeer goed uitgerust zijn, staan niet eens in de top drie.
Brazilië op kop
Onverwacht is dat Brazilië de wereld aanvoert qua aantal actieve radars. Er zijn 15.380 radars voor snelheidscontroles, waaronder 1.170 roodlichtradars en 14.210 radars van andere types. Dit niveau overschaduwt zelfs de nummer twee in de lijst, met een verschil van meer dan 1.000 radars. De eerste plaats van Brazilië is verbazingwekkend, omdat het land meer dan een miljoen kilometer snelweg telt, maar ook veel onverharde gebieden, vooral in de meer landelijke delen.
Op de tweede plaats vinden we Italië, met 10.425 radars in twee categorieën: 2.321 bij rode lichten en 8.104 snelheidsradars verspreid over het wegennet. Mensen denken vaak dat Italië wat lakser is, maar dat is helemaal niet waar. Boetes worden steeds duurder naarmate de ernst van de overtreding toeneemt en het rijbewijs van bestuurders wordt ingetrokken als ze in twee jaar tijd 20 strafpunten verzamelen. De focus ligt op recidivisten.
Advertentie – lees hieronder verder
Angelsaksische landen
Het is geen verrassing dat het land waar de auto koning is, de Verenigde Staten, op de derde plaats staat met 7.975 radars, waarvan er 3.974 op kruispunten staan. De rest (4.001 toestellen) staan willekeurig langs de wegen. Het is opmerkelijk dat zo’n groot en hoogontwikkeld land niet beter uitgerust is dan Italië of Brazilië, dat toch nog altijd een ontwikkelingsland is. Dit komt doordat de verkeersregels per staat sterk kunnen verschillen. In Texas bedraagt de maximumsnelheid bijvoorbeeld 135 km/u op de snelweg (85 mph), terwijl dat in Washington DC 90 km/u is (55 mph). Een behoorlijk verschil.
Het Verenigd Koninkrijk staat op de vierde plaats met 4.815 radars, waaronder 811 roodlichtcamera’s en 4.004 toestellen elders. De Britten worden vaak betrapt op overdreven snelheid: in 2022 waren er alleen al in Engeland en Wales 236.480 veroordelingen voor de rechtbank.
En België?
Volgens cijfers van SCBD heeft België in totaal 3.300 radars, waaronder 1.038 bij verkeerslichten, 1.170 vaste flitspalen en 1.088 trajectcontroles. Ons land is dus zeer goed uitgerust, zeker in vergelijking met Frankrijk, waar er 3.922 radars staan, waarvan slechts 150 trajectcontroles.
We moeten ook even stilstaan bij de Zuid-Koreanen, die in totaal amper 13 radars hebben. Er zijn er ook maar 2 in Honduras, 1 in Liechtenstein en 2 in Mongolië, de Filipijnen en Vietnam. Daarnaast zijn er slechts 1.019 in India, maar 18.427 in Rusland. De lijst houdt geen rekening met de grootste automarkt van de wereld, China.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be