De situatie dreigt kritiek te worden. Met de winter in zicht, hebben de huishoudens grote moeite om hun facturen te betalen, die in amper enkele weken fors gestegen zijn. Natuurlijk wegen in de eerste plaats de energiefacturen zwaar door, maar dat zijn niet de enige. Ook voeding en de terugbetaling van leningen veroorzaken problemen. Het zet een kettingreactie in gang, maar de vele rekeningen moeten wel betaald worden.
In dat verband doet minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een toegeving voor overtreders: personen in moeilijkheden krijgen een afbetalingsplan. Zelfs de betaling van een ‘kleine’ verkeersboete van 60 euro lijkt vandaag al moeilijk na te komen voor sommige huishoudens.
Toch betalen
Dat betekent niet dat de overtreders straffeloosheid genieten. De boete wordt dus niet kwijtgescholden. De begane overtredingen moeten aanvaard worden. “In een tijd waarin veel gezinnen te maken hebben met stijgende energieprijzen, is het nog pijnlijker om een verkeersboete in je mailbox te ontvangen. Het ministerie van Justitie heeft begrip voor mensen met betalingsproblemen. Voor strafrechtelijke boetes is er al een afbetalingsplan aangekondigd.
Dit was nog niet het geval voor gewone verkeersboetes, waarvan de bedragen doorgaans lager liggen. Toch zien we dat veel mensen contact opnemen met ons contactcenter om te vragen of spreiding mogelijk is. Daarom willen we deze mogelijkheid aanbieden, zodat mensen dit digitaal kunnen aanvragen”, aldus Van Quickenborne.
Advertentie – lees hieronder verder
Betalen in zes maanden?
Het wordt dus mogelijk om te betalen in meerdere keren. Concreet moet de aanvrager niet bewijzen dat hij of zij betalingsmoeilijkheden heeft en online een formulier invullen dat beschikbaar is op Just-on-web. Maar wat dan met mensen die moeite hebben met digitale formulieren? Ook voor hen is er een oplossing, want er komt daarnaast een telefoonnummer dat je kunt bellen, zodat een assistent het online formulier kan invullen. De betaling wordt gespreid over maximaal zes maanden, dus 10 euro per maand bij een boete van 60 euro of 30 euro bij een boete van 180 euro. De overtreder kan bovendien de uiterste betalingsdatum kiezen. “
De digitale oplossing biedt de mogelijkheid om een spreidingsplan te vragen tot een maximum van 3.000 euro. Voor hogere bedragen moet de overtreder de vraag richten aan het contactcenter om een manuele procedure te starten”, verduidelijkt het kabinet van Van Quickenborne. En het goede nieuws is dat de overheid geen intresten aanrekent. Als je gespreid betaalt, blijft het bedrag van de boete dus hetzelfde.
Voor de overtreders zijn er natuurlijk wel enkele beperkingen. Niet wachten bijvoorbeeld en het verzoek meteen indienen na ontvangst van het betalingsbericht (onmiddellijke inning). Als de betrokkene te lang wacht, volgt de procedure zijn gewone gang en riskeert die voor de rechtbank te moeten verschijnen wegens niet-betaling. De administratieve procedures moeten dus gerespecteerd worden.
De nieuwe procedure om betalingen te spreiden, is nog niet van kracht. Die wordt namelijk vanaf oktober 2022 in twee fases ingevoerd. Eerst komt de spreiding van de al aangekondigde strafrechtelijke boetes en dan pas die van de verkeersboetes, waarschijnlijk rond eind 2022. Dat is nog een hele tijd wachten voor wie het nu al moeilijk heeft …
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be