De sancties worden al enkele maanden strenger. Campagnes om het bewustzijn hierrond te vergroten, lijken zo niet echt hun vruchten af te werpen. Dit geldt vooral voor het telefoongebruik achter het stuur, dat niet afneemt. Erger nog : de praktijk wordt een gewoonte voor veel automobilisten.
Om dit tegen te gaan, hebben verschillende gerechtelijke regio’s van België drastische maatregelen genomen, waaronder een boete van 174 euro (exclusief administratieve kosten) en… het intrekken van het rijbewijs voor 15 dagen. Verschillende delen van het land hebben deze maatregel genomen omdat automobilisten de waarschuwingen blijven negeren. Het probleem is dat bestuurders heel anders worden behandeld.
Machtige parketten
In België beslissen de parketten wat prioritair is, en volgen ze hun eigen richtlijnen. Verschillende parketten hanteren nu een offensieve methode, zoals in Limburg bijvoorbeeld, dat sinds 1 februari 2024 onmiddellijke boetes en rijbewijsinname toepast, zoals enkele weken geleden aangekondigd door persrechter Pieter Strauven. Agenten zijn echter minder streng wanneer automobilisten hun telefoon gebruiken als ze stilstaan bij een rood licht. Er wordt dan wel een PV opgesteld, maar het rijbewijs wordt niet afgenomen. Het is dus nog flexibel.
Het lijkt er echter op dat automobilisten deze strafbare maatregel niet begrijpen. Het Belang van Limburg meldt dat al 280 rijbewijzen ingetrokken werden tijdens de laatste zes weken, sinds de maatregel van toepassing is. Dat is gemiddeld zes rijbewijzen per dag, legde het parket van Limburg uit aan onze collega’s. Het parket hoopt dat de maatregel automobilisten aanspoort hun gedrag te veranderen.
Advertentie – lees hieronder verder
De parketten van Oost-Vlaanderen (Gent, Oudenaarde…) en Halle-Vilvoorde hebben dezelfde maatregel overgenomen: een boete van 174 euro en onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen. De boodschap lijkt nog niet voldoende duidelijk , gezien het aantal geregistreerde overtredingen. 8% van de dodelijke ongevallen is het gevolg van telefoongebruik achter het stuur. Dit gedrag leidt concreet tot 50 doden en 4.500 gewonden per jaar op onze Belgische wegen. Het blijft afwachten of andere parketten in het land dezelfde maatregelen zullen nemen. Automobilisten zijn in ieder geval gewaarschuwd en hebben er baat bij om voorzichtig te zijn. Want België is zo klein…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be