Bandenspanning controleren: hoe, waar, wanneer en waarom?

De juiste bandenspanning of bandendruk verhoogt de veiligheid en werkt brandstofbesparend. De vraag is hoe, waar en wanneer je deze druk moet controleren. Een overzicht!

Gepubliceerd op 8 december 2020
Leestijd : 3 min

Deel

Banden zijn de enige contactpunten tussen een auto en de weg, dus het is erg belangrijk om zorg voor ze te dragen. Het regelmatig controleren van hun druk is daar een belangrijk onderdeel van.

Waar?

De meeste mensen beschikken niet over een manometer, maar gelukkig bieden de meeste Belgische tankstations toegang tot een terminal waarmee je bandenspanning kan controleren. In veel gevallen kost dit je niets, al vragen sommige stations een kleine vergoeding (max. 2 euro).

Hoe?

De opdracht is simpel: eerst moet je de door de fabrikant aanbevolen waarde op het scherm invoeren met de plus- of mintoetsen. Deze waarde wordt vaak aangegeven op de deurstijl van de bestuurder en soms achter de tankvulklep. Is dit niet het geval, dan vind je die info sowieso terug in de handleiding van het voertuig.

Advertentie – lees hieronder verder

Eens je de juiste waarde hebt ingevoerd op het toestel, sluit je de darm aan op het ventiel van de band. Let erop dat je deze klus uitvoert als de banden ‘koud’ staan, dus voor of niet lang na je vertrek. Het apparaat zal vervolgens de band oppompen of laten leeglopen, afhankelijk van de reeds aanwezige druk. Is de vereiste spanning bereikt, dan trakteert het apparaat je op een geluid- en/of lichtsignaal (meestal allebei). Doe dit uiteraard voor alle vier de banden en vergeet niet om de ventieldop weer op te draaien. Ook niet onbelangrijk: de waarden kunnen verschillen tussen de voor- en achterwielen, maar ook afhankelijk zijn van de belasting van het voertuig. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je je banden extra zal moeten oppompen als je op vakantie vertrekt.

Niets dan voordelen

Een goede bandenspanning heeft alleen maar voordelen: de controle over het voertuig gaat erop vooruit, de remweg wordt korter, de banden slijten minder snel én je zal minder verbruiken en bijgevolg minder CO2 uitstoten. Wie regelmatig controleert, kan op die manier tot wel 2 volle brandstoftanken per jaar besparen.

Wanneer?

Je hoeft natuurlijk niet voor of na elke tankbeurt de bandendruk te controleren. Moderne auto’s bezitten sensoren die de bandenspanning weergeven via de boordcomputer, en voor oudere wagens die daar niet over beschikken, raden we aan om één keer per maand te controleren. De levensduur van de banden zal er alleen maar langer op worden. Bovendien is zo’n moment geknipt om de bandenslijtage na te gaan. Meer daarover lees je hier.

Foto: Kārlis Dambrāns via Wikipedia (Creative Commons License)

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.