Het wordt het yoke-stuur genoemd omdat de bovenzijde ervan het de vorm van een juk evenaart. Voor wie niet mee is, een juk is een houten gebogen balk die, vooral door paarden maar soms ook door mensen (vroeger vooral) op de schouders wordt gelegd om lasten te dragen of voort te trekken. Hét grote voordeel van dit stuur is dat het een beter zicht op de snelheidsmeter geeft, met als bonus een futuristische look aan het interieur. Maar er blijken ook serieuze nadelen aan verbonden.
Lastige manoeuvres
Sommige klanten vinden het yoke-stuur van Tesla een gevaarlijk ding omdat ze bij stevige bochten hun handen constant moeten herpositioneren op een – komt ie – onhandige manier. Bij het wisselen van rijstrook op snelwegen vormt het yoke-stuur geen enkel probleem, en de richtingaanwijzers lijken goed geïntegreerd te zijn, maar krappe bochten nemen of manoeuvreren, is een ander verhaal. Gebruikers blijken vaak moeite te hebben om hun handen telkens weer netjes op het stuur te krijgen, zeker als ze het stuur laten “afdraaien”. Ze deftig herpositioneren, blijkt dus een moeilijheid.
Maar racewagens hebben toch ook zo’n stuur?
Dat klopt. Formule 1-bolides, om het mooiste voorbeeld te noemen, beschikken eveneens over een stuur dat op dat van de Batmobiel geïnspireerd zijn. Het grote verschil is echter dat zulke open-wheelers over een veel kleinere stuurverhouding beschikken en dat ze na 180 graden draaien volledig “uitgedraaid” zijn. Voor een gemiddelde wagen moet je tweeëneenhalve slag rekenen, of zo’n 900 graden.
Advertentie – lees hieronder verder
Maar je stuurt toch scherper?
Ook waar, maar dat is voornamelijk op circuit een uitstekende eigenschap. Een geluk dat gewone productiewagens niet over zo’n precisie beschikken, want dan zou de kleinste stuurfout veel sneller in een ongeval kunnen resulteren. Wie wil er nu plots aan de andere kant van de baan belanden na een klein tikje aan het stuur? Juist, ja. Met andere woorden: het nieuwe Tesla-stuur zou onvoorspelbaarheden in de hand werken en onvoorspelbaarheden kunnen we missen als kiespijn in het dagelijkse verkeer.
Het wiel heruitvinden?
Wilde Elon Musk – nog maar eens – opvallen door het zogenaamde yoke-stuur in zijn Tesla’s te laten monteren of is de man effectief van plan om er een revolutie in autoland mee te ontketenen? Wij blijven voorlopig het liefst aan een rond stuur draaien, net zoals de klanten die inmiddels hun beklag hebben gedaan. Gelukkig kan je de bijgespijkede Tesla Model S volgens de Amerikaanse configurator ook met een traditioneel stuurwiel bestellen. Grappig genoeg gaat het om een… optie.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be