Zijn Belgische vrachtwagens het gevaarlijkst binnen Europa!?

Vormen vrachtwagens een bedreiging voor de overige weggebruikers ? Deze vraag duikt met de regelmaat van een klok op en het antwoord erop blijkt eenduidig “ja” te zijn. Volgens een studie die werd uitgevoerd door de FOD Mobiliteit zou één vrachtwagen op zeven uit het verkeer moeten worden gehaald.

Gepubliceerd op 23 december 2014
Leestijd : 1 min

Partagez

Vorig jaar plukte het Ministerie voor Mobiliteit random 9.500 vrachtwagens uit het verkeer en onderwierp ze aan een doorgedreven technische keuring. Daaruit komen enkele opmerkelijke cijfers naar voor. 14 % van de gecontroleerde voertuigen vertoonde ronduit gevaarlijke gebreken. Dan hebben we het over defecte remmen, versleten banden en beschadigde lichten of richtingaanwijzers. De enquête leerde ook dat één derde van de bestuurders die niet in orde was, de Belgische nationaliteit had.

Na het lezen van dit rapport betreurt de Belgische Federatie van transporteurs (FEBETRA) deze cijfers en ze pleit andermaal voor een instituut dat ongevallen onderzoekt. Door ongevallen te analyseren, ken je de exacte oorzaken. De VAB Rijschool reageerde op deze cijfers van de FOD door te stellen dat deze resultaten niet gelinkt zijn aan de opleiding van de vrachtwagenbestuurders. Destijds stelde Erik De Clerq – directeur van de VAB Rijschool – dat : “Rijbewijzen op Europees niveau worden geregeld. Deze opleiding is ook niet makkelijker in onze buurlanden. Meer nog, de opleiding was in het verleden zelfs moeilijker dan bij ons, vooral in de Oostbloklanden.”

Voelt u zich veilig wanneer u tussen vrachtwagens rijdt ?

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Opinies
“Jonge mannen verbieden om auto te besturen”

Australische veiligheidsexperts noteerden dat zeer jonge mannelijke bestuurders veel vaker bij een dodelijk ongeval betrokken zijn en daarom besluiten ze dat het aangewezen is dat ze onder de 22 jaar helemaal niet meer met de auto mogen rijden.

28 september 2022 3 min Alain De Jong
Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.