Katalysator: het nut en de werking ervan

Sinds de Euro 1-emissienorm in 1993 verscheen in Europa, is de katalysator verplicht op alle auto’s. De bedoeling is om vervuilende stoffen uit de uitlaatgassen te halen.

Gepubliceerd op 27 februari 2022
Leestijd : 2 min

Partagez

De katalysator werd eind jaren zeventig ontwikkeld door General Motors en werd ruim tien jaar later veralgemeend in de autoproductie. Het doel is om schadelijke uitlaatgassen te reinigen die ontstaan door de verbranding, zoals onverbrande koolwaterstoffen (HC), koolmonoxide (CO) en stikstofoxiden (NOx).

De katalysator bestaat uit een roestvrijstalen deel waarin de uitlaatgassen samenkomen en door een reeks kanalen met een honingraatstructuur gaan, meestal keramisch. De binnenkant van de kanalen is bedekt met een fijne laag kristallen, een combinatie van aluminiumoxide, ceriumoxide en ten minste drie edelmetalen, waaronder platina, palladium en rhodium.

Transformatie

Het doel van dit complexe systeem is om gasmoleculen af ​​te breken, waardoor tot 90 procent van de schadelijke stoffen wordt weggewerkt. De katalysator ligt op de uitlaatlijn en werkt het best bij een temperatuur van 400 graden, waardoor de auto 10 tot 15 kilometer moet gereden hebben voor een goede werking. Het zet de giftigste componenten van de uitlaatgassen om in milieuvriendelijkere elementen, zoals water, kooldioxide en stikstof.

Advertentie – lees hieronder verder

Beperkingen

In bepaalde omstandigheden is de katalysator doeltreffend, maar hij heeft ook enkele gebreken. Zo heeft hij de neiging om te verstoppen en de motorprestaties te verslechteren. Daarnaast bevat hij verschillende edelmetalen. Het recycleren vergt hierdoor heel wat werk en de bijzondere samenstelling trekt weleens hebzuchtige mensen met verkeerde bedoelingen aan.

Ten slotte worden enkele belangrijke verontreinigende stoffen niet behandeld, zoals CO2, een natuurlijke reststof van verbranding. De hoge bedrijfstemperatuur van de katalysator veroorzaakt ook een ongewenste reactie, waardoor het broeikasgas N2O ontstaat.

Sommige constructeurs en toeleveranciers hebben alternatieve oplossingen ontwikkeld, maar die kampen ook met nadelen (kosten, technische problemen enzovoort) die hun commercialisering momenteel verhinderen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.