Trekhaak aan de auto: wat zegt de Belgische wet?

Veel automobilisten kiezen voor een trekhaak aan hun auto. Het systeem wordt gebruikt voor het slepen van aanhangwagens of caravans, maar is tevens handig om fietsen en andere vrijetijdsaccessoires te transporteren. Maar wat zegt de wet erover? Kan de trekhaak bijvoorbeeld blijven zitten wanneer hij niet gebruikt wordt? Gocar legt alles uit.

Gepubliceerd op 27 augustus 2021
Leestijd : 2 min

Partagez

Nadat de trekhaak door de jaren heen in onbruik raakte, won het accessoire de laatste tijd weer aan populariteit bij de Belgische automobilisten. De oorzaak laat zich raden, want naast het trekken van een aanhangwagen of een caravan, is ‘de bol’ ook handig om tal van vrijetijdsactiviteiten te beoefenen, zoals fietsen, en die sport is de jongste tijd bijzonder in trek.

Sommige transportaccessoires kunnen rechtstreeks op de kogel van de trekhaak worden gemonteerd zodat complexe dakdragers overbodig worden. Bovendien kan men meer fietsen (tot 4) vervoeren in plaats van slechts één of twee rijwielen in de wagen te stoppen, als de koffer ruim genoeg is.

Wat als hij niet wordt gebruikt?

De mogelijkheden van een trekhaak zijn dus erg divers en tegenwoordig is hij ook optisch minder storend omdat hij afneembaar is. In de praktijk blijft hij echter vaak uitgeklapt als hij niet wordt gebruikt. Mag dat? Wat zegt het verkeersreglement? In feite staat er helemaal niets in het verkeersreglement over situaties waarin hij niet wordt gebruikt.

Er wordt wel aanbevolen dat de gebruiker zijn voertuig zodanig gebruikt dat er zo weinig mogelijk gevaar is voor andere weggebruikers. Kortom, het is aan de automobilist om de situatie in te schatten. Bij gebrek aan wettelijk kader, is een dosis gezond verstand op zijn plaats in de wetenschap dat een uitgeklapte trekhaak een extra risico inhoudt. Maar wettelijk gezien ben je niet verplicht om de kogel te demonteren.

Advertentie – lees hieronder verder

Demontage biedt extra veiligheid

Als de gebruiker geen boete wil riskeren, is het raadzaam de trekhaak (indien mogelijk) weg te klappen wanneer hij niet wordt gebruikt. Dit is nuttig omdat bepaalde verzekeraars zich minder tolerant kunnen opstellen en dit als een ongerechtvaardigde verzwarende factor beschouwen bij een ongeval, waarvoor ze je verantwoordelijk kunnen stellen. Nogmaals, het is allemaal een kwestie van gezond verstand, maar je kan er beter vooraf mee rekening houden!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.