Telefoongebruik achter het stuur blijft een grote plaag op onze wegen. In België krijgen de autoriteiten deze gewoonte niet meer onder controle; het zit diepgeworteld. En het zijn niet alleen jonge bestuurders die zich hieraan schuldig maken—het probleem speelt over alle generaties heen.
Een Amerikaanse studie uit 2023 toont in dit verband aan dat 25% van de Gen Z (geboren tussen 1997 en 2010) al na minder dan 15 minuten rijden de behoefte voelt om hun telefoon te checken. Dit versterkt de zorgen over smartphonegebruik achter het stuur. Eén op de twaalf geeft toe wel eens een sms te hebben gestuurd tijdens het rijden, wat het risico op een ongeluk met een factor tien verhoogt. Ondanks talrijke sensibiliseringscampagnes blijft het probleem onverminderd bestaan.
Nieuw idee?
Verzekeringsmaatschappij Progressive lanceerde tegenover deze achtergrond een diepgaand onderzoek om een innovatieve oplossing te vinden voor dit probleem. Het programma Snapshot gebruikt een app die telefoongebruik achter het stuur detecteert, en de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Advertentie – lees hieronder verder
De studie werd uitgevoerd onder een steekproef van 1.653 klanten van de verzekeraar die deelnamen aan het programma Snapshot. Deze app volgt nauwkeurig het smartphonegebruik tijdens het rijden. Op basis van de verzamelde data werden de deelnemers verdeeld in vijf groepen, elk met een andere aanpak om het telefoongebruik achter het stuur te verminderen. Groep 1, 2 en 3 kregen educatief materiaal, variërend van statistieken over de gevaren tot hulpmiddelen om hun telefoon weg te leggen. Sommigen moesten zelfs schriftelijk beloven hun telefoon minder te gebruiken, met wekelijkse doelen voor een periode van tien weken. Ondanks deze inspanningen, vielen de resultaten tegen in deze drie groepen. Anders gezegd: het gedrag was nauwelijks veranderd.
Financiële prikkels!
Daarentegen, groepen 4 en 5 noteerden een indrukwekkende verandering, dankzij een extra motiverend element: een puntensysteem met ranglijsten op basis van hun prestaties. Groep 5 kreeg daar zelfs een financiële beloning bij. De beste deelnemers verdeelden een pot van 2.000 dollar en konden individueel 15 dollar verdienen door hun doelen te behalen. Deze aanpak bleek zeer effectief: deelnemers in groep 4 verminderden hun telefoongebruik met 20,5%, terwijl groep 5 zelfs een daling van 27,6% behaalde.
Veelbelovende toekomst?
Deze resultaten kunnen een doorbraak betekenen in de strijd tegen telefoongebruik achter het stuur. Ze tonen aan dat een mix van financiële prikkels en competitie – of gamification – effectief kan zijn in het beïnvloeden van het rijgedrag. Verzekeraars en verkeersveiligheidsinstanties zouden deze strategieën kunnen overnemen. Een complexe uitdaging, maar zeker de moeite waard want de bedoelnigen zijn nobel!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be