TEST BMW X4 M Competition: cursus natuurkunde

Een nieuwe grille, een nieuw centraal scherm en vooral … een nog explosiever karakter. De X4 M Competition werd hertekend om ons eraan te herinneren dat de wetten van de fysica soms wel overtroffen worden.

8 / 10
Gepubliceerd op 29 december 2021
Leestijd : 4 min

Deel

SUV’s die zich een sportieve status kunnen aanmeten, zijn zeldzaam. Vele zijn inderdaad gespierd. Maar sportief? Dat is nog een ander paar mouwen. De wetten van de fysica zijn wat ze zijn en dat maakt het moeilijk om een auto van twee ton die zo’n twintig centimeter boven de weg staat ook wendbaar en snel te maken. Maar soms slaagt een model erin om ons eraan te herinneren dat die aspecten niet onverenigbaar zijn.

Het zit in de details

Net als de traditionele X3 en X4, werden ook de M-varianten herzien en verbeterd. De esthetische aanpassingen lijken misschien beperkt, maar zorgen toch voor een frisse wind bij de X4 die we vandaag bespreken. Een hertekende grille, nieuwe en agressievere bumpers, een bredere diffuser, led-achterlichten … Dat wordt allemaal benadrukt door inzetstukken, velgen en een achterspoiler in glanzend zwart op deze Competition-versie, de krachtigste van de twee M-versies in de catalogus. Een geoefend oog zal door al deze wijzigingen vrij gemakkelijk het nieuwe model onderscheiden van het oude.

Het interieur evolueerde ook op detailniveau, met een groter scherm (standaard 10,25 inch), een nieuw geconnecteerd besturingssysteem, nieuwe rijassistenten en enkele bijkomende gadgets, waaronder de Drive Recorder waarmee je rijsequenties kunt opnemen met behulp van de camera’s van de auto.

Advertentie – lees hieronder verder

Kleine verandering, groot verschil

De X4 M behoudt zijn drieliter zes-in-lijn biturbomotor, dezelfde die we tegenwoordig terugvinden in de M3 en M4. Zijn vermogen blijft 480 pk of 510 pk voor het hier geteste Competition-model. Het zou jammer zijn om jezelf dit extra plezier te ontzeggen, want de extra financiële inspanning is beperkt tot 4.360 euro (‘beperkt’ is natuurlijk relatief op dit niveau van het gamma). Terwijl het vermogen niet veranderde, won het koppel wel 50 Nm, om nu 650 Nm te bieden. Dat lijkt misschien weinig, maar in combinatie met enkele andere kleine verbeteringen stuurt deze SUV zijn passagiers voortaan in 3,8 seconden naar 100 km/u of drie tienden sneller dan vroeger.

Deze motor blinkt nog altijd uit wanneer je hem hoog in de toeren jaagt en klimt moeiteloos tot 7.000 tr/min. Dit zorgt ervoor dat je ongelooflijk veel kracht hebt bij alle snelheden, zelfs boven 200 km/u op de Autobahn. De topsnelheid bedraagt dan weer 285 km/u, tenminste als je de moeite doet om het optionele M Driver’s Package te kiezen.

Overdonderend

Naast het vermogen en de prestaties zijn het vooral de precisie en de scherpe reacties waarmee de X4 M zich onderscheidt van de concurrentie. De rustigere rijmodi laten uiteraard een gemakkelijk en zelfs bijna discreet dagelijks gebruik toe, op voorwaarde dat je niet kiest voor de kleur Sao Paulo Yellow zoals op onze testwagen. Maar het is natuurlijk met de Sport+-modus dat je het beste uit de mechaniek haalt. De uitlaat ontwaakt, de adaptieve M-ophanging controleert de rolbewegingen uitstekend en de versnellingsbak weet altijd de juiste versnelling te vinden om knalhernemingen te verzekeren, zelfs al schakelen we liever manueel via de paletten aan het stuur.

Zowel in snelle bochten als haarspeldbochten zorgt de vierwielaandrijving voor een foutloze grip, wat deze X4 zowel wendbaar als verduiveld doeltreffend maakt. Deze transmissie heeft van nature het karakter van een achterwielaandrijver en naargelang de rijmodus is het mogelijk om al het koppel naar achteren te sturen. Dat betekent dat je je echt kunt amuseren door het ESP uit te schakelen, dat sowieso al niet te snel ingrijpt. Het is echt zeldzaam dat een SUV zo’n effect heeft en na enkele ogenblikken vergeten we bijna dat we echt met een SUV aan het rijden zijn. Het enige minpunt komt van de besturing.

Die is weliswaar nauwkeurig en direct zoals BMW dat goed kan, maar faalt door de bestuurder te weinig feedback te geven. Op dat vlak doet de Porsche Macan beter.

Conclusie

De X4 M Competition treedt zonder twijfel toe tot het zeer selecte clubje van SUV’s die je terecht sportief mag noemen.

BMW X4 M Competition: techniche fiche

Motor: zescilinder, benzine, biturbo, 2.993 cc ; 510 pk bij 6.250 tr/min ; 650 Nm bij 2.750 tot 5.500 tr/min

Aandrijving: op de vier wielen

Versnellingsbak: achttrapsautomaat

L/b/h (mm): 4.754/1927/1.620

Leeggewicht (kg): 2.010

Koffervolume (l): 550

Tank (l): 65

0 tot 100 km/u (sec.): 6,7

Prijs: € 102.510 btw incl.

Vermogen: 510 pk

Topsnelheid: 285 km/u

Gem. verbruik: 10,8 l/100 km (WLTP)

CO2: 241 g/km

Voor
  • Rijsensaties
  • Stabiliteit en efficiëntie in bochten
  • Perfect gecontroleerde rolbewegingen
  • Onmerkbaar gewicht
Cons
  • Besturing met te weinig feedback
  • Prijzen en verbruik liggen uiteraard hoog

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Nicolas Morlet Freelance journalist

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands BMW voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Autotests
TEST Leapmotor C10 (2024): niet om mee te lachen

Dankzij de joint venture met de Stellantis-groep verkoopt de Chinese fabrikant Leapmotor zijn auto’s nu ook in Europa. Naast de stadswagen T03 brengt het ook de SUV C10 mee, een model dat weleens een hit kan worden op de Europese markt.

11 oktober 2024 4 min Maxime Hérion
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.