TEST Range Rover Velar: succes verzekerd! (+VIDEO)

De Velar wordt gepositioneerd tussen de Evoque en de Range Sport en is vooral bedoeld voor asfaltgebruik. Land Rover mikt ermee op klanten van de meest dynamische modellen uit het segment, niet in het minst de Porsche Macan. Staat de constructeur op het punt om off-roadcapaciteiten de rug toe te keren?

Gepubliceerd op 13 september 2017
Leestijd : 5 min

Deel

De Velar wordt het vierde model bij Range Rover en hij dicht de kloof tussen de Evoque en de Range Sport binnen het gamma. Hij doet dit zowel qua afmetingen en motorisaties maar ook op vlak van prijs. Met een lengte van 4,80 meter is hij amper 5 cm korter dan zijn grote broer maar hij is slechts 1,66 m hoog. Daarom oogt hij een stuk breder en moderner. De Velar lijkt wel een conceptwagen van een autosalon die door de straat rijdt, ook omwille van de grote 20- en 22-duimsvelgen.

Zijn koetswerk komt zonder franjes en wanneer de wagen begint te rijden, schuiven de deurgrepen erin weg. Hij heeft duidelijk alles van een conceptcar! Range Rover ziet dit als reductionisme “want zo worden complexe elementen vermeden zodat er slechts de ultieme vorm en de bijhorende kwaliteit overblijft”.

Vingervlug 

Het concept gevoel wordt ook in het interieur doorgetrokken. Op de centrale console zien we geen enkele “fysiek” bedieningsorgaan, alles wordt via de aanraakschermen bediend die Touch Pro Duo worden gedoopt. Op het eerste scherm zit de klassieke bediening van het multimediasysteem en de navigatie. Op het tweede scherm worden alle regelsystemen van de auto gegroepeerd zoals de klimaatregeling, verwarmde stoelen, keuze voor de rijmodi, enz.

Deze schermen kunnen ook bediend worden via twee instelbare draaiknoppen. Afhankelijk van het gekozen venster krijgen de knoppen ook een verschillende functie. Zo kan je er bijvoorbeeld de temperatuur mee instellen binnen het “airco menu” maar in een volgend scherm selecteer je er mogelijk de rijmodus mee. Het werkt ook intuïtief! Aanvankelijk hadden we bedenkingen, vooral op vlak van veiligheid maar eerlijk gezegd zorgt de afwezigheid van een fysieke knop en de bijhorende feedback niet voor afleiding. Het geheel blijkt bijzonder ergonomisch en handig in gebruik. Bovendien kan men de meeste functies ook vanaf het stuur bedienen want ook daar werden trackpads ingebouwd. Ook het scherm tussen de wijzerplaten kan men personaliseren en optioneel wordt zelfs een head-up display voorzien. Zo valt alle informatie perfect in het gezichtsveld van de bestuurder.

Advertentie – lees hieronder verder

Ruim en veilig

De aanzienlijke wielbasis van 2.874 mm komt uiteraard ten goede aan de ruimte voor de passagiers achteraan. Zelfs de grotere medemens kan er zijn benen strekken. Achter de passagiers zit een gigantische koffer van 673 liter. Die kan ook makkelijk worden vergroot door de achterbank die in drie delen (40-20- 40) kan worden neergeklapt zodat men maximum 1.731 liter aan bagageruimte heeft. De constructeur voorziet ook een gemotoriseerde achterklep die men handsfree kan bedienen met een eenvoudige voetbeweging onder de bumper.

Los van het technologische aspect van het interieur, voorziet Range Rover ook een uitgebreide veiligheidsuitrusting waarmee de wagen tot de toppers van zijn segment behoort. We denken hierbij vooral aan de actieve rijstrookassistent, het systeem dat verkeer achter de wagen monitort tijdens het achteruit rijden en uiteraard de noodremhulp. Net zoals bij de concurrentie worden de meeste van deze systemen slechts optioneel geleverd en moet men ze bijtellen bij de al pittige basisprijs van € 57.300.

Vlotte jongen

Tijdens deze eerste kennismaking krijgen we een gespierde Velar ter beschikking met een 380 pk sterke (450 Nm) V6-benzinemotor onder de kap. De dieselversie levert 300 pk en … 700 Nm! Beide motoren brengen hulde aan het onderstel van de Velar, dat werd afgeleid van de Jaguar F-Pace. Deze basis staat bekend voor zijn dynamische kwaliteiten en die blijven ook in de Velar behouden, ondanks de massa van 1.900 kg die zich duidelijk laat voelen. Maar, ondanks die forse massa biedt deze Britse SUV een schitterend weggedrag. De besturing is nauwkeurig en direct op een bochtig traject en de pneumatische demping (optioneel op de viercilinderversies) zorgt voor een uitzonderlijke stabiliteit. De demping filtert de oneffenheden in het asfalt perfect en dat blijft ook zo in combinatie met de grootste velgdiameter.

De Velar boezemt meteen vertrouwen in zodat men moeiteloos het ritme kan verhogen. Pas dan ervaart men de sportieve roeping van de wagen en het aanzienlijke motorpotentieel wordt perfect overgebracht via de achttrapsautomaat van ZF-origine. Het valt af te wachten of de minder krachtige motorisaties even goed weg weten met het aanzienlijke gewicht van de wagen. We denken hierbij aan de 2.0 Ingenium 180 pk (430 Nm) en 240 pk (500 Nm) op diesel, en de nieuwe 2.0 Ingenium 250 pk (365 Nm) op benzine.

Omweg maken 

De Velar wordt ongeacht de gekozen motorisatie altijd met vierwielaandrijving geleverd. Hij is dus niet te beroerd om met de rest van zijn familie door de modder te rijden als dat nodig is. Het fraaie koetswerk van de Velar heeft een doorwaaddiepte van 65 cm (60 cm met klassieke demping) dankzij de bodemspeling van ruim 25 cm. Wat de ondergrond ook is, het Terrain Response 2 zorgt altijd voor de ideale grip. Of het nu gaat om door een slijkplas te rijden of om over een opeenstapeling ven keien te rijden, Terrain Response 2 stuurt de motor, de versnellingsbak en het ESP met het oog op een perfecte tractie. Ook het koetswerk helpt een handje mee op op- en afrijhoeken van 30° en 23,5°. Verder beschikt de Range over op- en afrijhulp voor hellingen en over een sperdifferentieel. U begrijpt meteen dat de Velar een stuk verder komt dan het gros van zijn concurrenten.

Besluit

Het koetswerk heeft een fraai design, het interieur is ruim en erg technologisch. De Velar gedraagt zich sportief onderweg en schuwt zeker geen stukje offroad. Deze nieuweling heeft werkelijk alles om een absolute bestseller te worden voor Range Rover. Laat ons hopen dat ook de meer “klassieke” versies al deze eigenschappen behouden.

+

Futuristische look zowel voor het koetswerk als binnenin

Dynamisch rijgedrag

Offroad eigenschappen blijven behouden

Afwerkingskwaliteit

Handige aanraakschermen

Aanzienlijk gewicht

Pittige prijzen

 

De Range Rover Velar D300 in cijfers

Motor : 6-cilinder turbodiesel, 2.993cc; 300pk bij 4.000tr/min; 700Nm tussen 1.500 en 1.750tr/min

Aandrijving : vierwielaandrijving

Versnellingsbak : 8-trapsautomaat

L/b/h (mm) : 4.803/2.032/1.665

Leeggewicht (kg) : 1.959

Koffervolume (l) : 673-1731

Tankinhoud (l) : 73

0 – 100 km/u (sec.) : 6,5

Prijs : € 67.500 BTWi

Vermogen : 300 pk

Topsnelheid : 241 km/u

Opg. gem. verbruik : 6,4 l/100 km

CO2 : 167 g/km

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Nicolas Morlet Freelance journalist

Deel

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Land Rover voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Land Rover voertuig?
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.