Elke auto moet een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben, die de schade tegenover een derde partij dekt bij een ongeval. Deze BA-verzekering kan eventueel aangevuld worden met een omnium verzekering die ook het eigen risico of de schade aan je eigen wagen dekt. Hiervoor bestaan heel wat formules, waarvan de prijs varieert naargelang de dekking, het voertuig en de waarde ervan, en verscheidene andere factoren.
Voor de eenvoudigste BA-verzekering zal je een jaarpremie van enkele honderden euro’s moeten neertellen, terwijl de meest complete omnium verzekering al gauw meer dan 1.000 euro per jaar kost. Dat is een flinke smak geld, waarop vele mensen graag willen besparen. Zeker in deze dure tijd, waarin alle rekeningen de hoogte inschieten.
Hoe lang stoppen met autorijden?
Maar is het wel mogelijk om je autoverzekering zomaar stop te zetten als je besluit er enkele maanden veel minder of helemaal niet mee te rijden? Dat is inderdaad niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is zeker niet mogelijk ad hoc je autoverzekering te schorsen, als je zou beslissen vandaag niet te rijden en morgen weer wel, enzovoort. Dat staan de verzekeringsmaatschappijen niet toe.
Als je echter voor een langere periode van enkele maanden of langer je auto zeker niet zal gebruiken, is bij sommige maatschappijen wel een schorsing van de autoverzekering mogelijk. Dan moet je de verzekeringskaart (het bewijs dat de auto is verzekerd) binnenleveren en mag je gedurende die periode ook absoluut niet met die wagen rijden, aangezien hij niet verzekerd is.
Advertentie – lees hieronder verder
Een andere optie is de inschrijving van de auto tijdelijk te schrappen door de nummerplaat bij de DIV in te leveren. Dan moet je geen verkeersbelasting meer betalen en zal je verzekeringsmaatschappij ook het verzekeringscontract voor die wagen stopzetten. Dat betekent echter ook dat je met dat voertuig absoluut niet de openbare weg op mag en dat het gestald moet worden op een privéterrein of in een garage.
Als je er dan later opnieuw mee wil rijden, moet je die auto echter weer inschrijven, wat eens te meer kosten met zich meebrengt. Dat is dus enkel een goed plan waarmee je iets bespaart, als je het voertuig voor langere tijd zeker niet zal gebruiken.
Kilometerverzekering
Het is aangewezen om enkele andere pistes te bekijken. Bekijk eerst en vooral je lopende verzekeringscontract(en) en vergelijk de tarieven en voorwaarden met die van de concurrentie. Die kans is groot dat je bij een andere maatschappij eventueel minder zal betalen voor een autoverzekering die beter is aangepast aan jouw behoeften en voertuig. Een beetje research kan je wellicht een flinke besparing opleveren.
Daarnaast bestaan er nog formules voor wie op jaarbasis weinig kilometers aflegt. Dit zijn de zogenaamde ‘kilometerverzekeringen’ die verschillende maatschappij aanbieden. Aangezien het tarief van een autoverzekering berekend wordt op basis van het risico dat het voertuig loopt, is het logisch dat een wagen die minder rijdt ook minder kans heeft op een ongeval en dat de eigenaar hiervoor dus een lagere premie zal betalen.
Er zijn formules die een maximum aantal kilometers per jaar (bv. 10.000 km) stipuleren, terwijl anderen met kilometersegmenten werken waarmee de premie telkens een beetje toeneemt. Het voordeel van zo’n ‘kilometerverzekering’ is dat je auto voortdurend verzekerd blijft, ook al rijd je er op een bepaald ogenblik veel minder mee. Alleen als je terug meer kilometers met die auto gaat afleggen, moet je dat melden aan de verzekeringsmaatschappij die je autoverzekering weer zal aanpassen naar de gewone, duurdere formule.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be