In Brussel wordt bij 11 procent van de ongevallen vastgesteld dat middelen zoals drugs en alcohol gebruikt werden. Een hoog percentage en de Brusselaars steken het ook niet weg: 20 procent geeft van hen geeft toe zich regelmatig onder invloed te verplaatsen, alle vervoerswijzen samen.
Nog erger: in een mededeling van Brussel Mobiliteit staat dat bijna de helft van de Brusselaars (44 procent) toegeeft zich occasioneel te verplaatsen onder invloed van alcohol, alle vervoerswijzen bij elkaar. Eén persoon op vijf bevestigt het zelfs regelmatig te doen. Bij jongeren is de situatie nog verontrustender, geeft Brussel Mobiliteit aan. 3,8 procent van de jongeren verklaart regelmatig te rijden onder invloed van cannabis of lachgas.
Ook fietsen en steps
Velen hebben de neiging om te denken dat alleen automobilisten de regels breken en onder invloed rijden. Die visie moet toch bijgesteld worden. Van de Brusselaars die toegaven gereden te hebben onder invloed van alcohol, drugs of lachgas, deed één op de twee dit met de auto, één op de drie met de fiets en één op de tien met de elektrische step.
Nochtans is bekend dat vanaf het eerste glas alcohol het risico op een ongeval toeneemt en zelfs tweehonderd keer vergroot als je alcohol en drugs combineert. Dat is uiteraard niet niks. Daarom lanceert Brussel Mobiliteit een grote campagne die vooral jongeren wil bereiken, want 27 procent van de gewonden of doden bij verkeersongevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is tussen 18 en 30 jaar oud.
Advertentie – lees hieronder verder
Dit alles moet ons natuurlijk doen beseffen dat je absoluut voorzorgsmaatregelen moet treffen om veilig thuis te geraken wanneer je iets gebruikt hebt. De fiets, de step of andere ‘zachte’ mobiliteitsvormen zijn absoluut geen veilig alternatief, vooral omdat deze weggebruikers nog veel minder beschermd zijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be