Het alcoholgebruik van bestuurders blijft problematisch in België. Elke dag worden hiervoor tachtig pv’s uitgeschreven in ons land, terwijl in 2021 3.514 ongevallen werden genoteerd waarbij een dronken persoon betrokken was (cijfers van VIAS). De situatie is zorgwekkend, want het gemiddelde alcoholgehalte bij de gecontroleerde bestuurders ligt rond de 1,7 g/l, drie keer meer dan de toegestane limiet (0,5 g/l).
Binnen deze context lijkt sensibilisering van de burger minstens even belangrijk als repressie. Daarom worden nu gedurende zes maanden interactieve alcoholtestautomaten geplaatst op feestlocaties in Wallonië, zoals bars, restaurants of nachtclubs. De jonge start-up Fline maakt deze toestellen en de regionale minister van Mobiliteit Valérie De Bue (MR) is al overtuigd.
Grote fotobooth
De toestellen lijken op een grote fotobooth waarmee je door goed uit te ademen het alcoholgehalte in je bloed te weten komt. Het principe op zich is niet revolutionair, maar behalve het alcoholgehalte toont de automaat ook ludieke informatie om de gebruikers beter te sensibiliseren. Het is niet moraliserend, maar je krijgt een lesje pedagogie. In plaats van te wijzen op het aantal doden op de weg, benadrukt het toestel het bedrag van de boete die je riskeert, hoelang je moet wachten om te mogen rijden of – nog slimmer – alternatieve manieren om thuis te geraken, zoals het telefoonnummer van een taxibedrijf in de buurt.
Wallonië heeft besloten om deze alcoholtests meerdere maanden uit te proberen en besteedt hieraan 120.000 euro. Een tiental prototypes wordt geïnstalleerd op strategische plaatsen. Als de test slaagt, mag Fline hopen op een contract met geïnteresseerde bedrijven of het gewest. Bij Sud Presse klinkt minister Valérie De Bue enthousiast: “Als het positief blijkt, willen we het systeem veralgemenen vanaf 2023 en ter beschikking stellen van de Waalse politiezones.”
Advertentie – lees hieronder verder
Eerst evenementen
De start-up Fline heeft zijn strategie bepaald en richt zich in de eerste plaats op de evenementensector. Het bedrijf uit Nijvel hoopt een honderdtal toestellen te verkopen tegen eind dit jaar met een prijs van 5.600 euro per stuk. Dat lijkt niet overdreven. Het doel is om vooral te verkopen aan materiaalverhuurders die actief zijn op grote evenementen. Bepaalde wetgeving in Europa werkt deze toestellen in de hand. Frankrijk eist bijvoorbeeld nu al dat verkopers van alcoholische dranken die geopend zijn tussen 2 en 7 uur ’s ochtends een systeem aanbieden om het alcoholgehalte te meten.
De alcoholtestautomaat van Fline lijkt een geschikt middel in de strijd tegen alcohol achter het stuur. Het systeem voorkomt bovendien elke vorm van competitie tussen de drinkers. Zodra je boven de wettelijke limiet zit, toont het toestel namelijk geen exacte waarde meer om onderlinge ‘wedstrijdjes’ te voorkomen. Natuurlijk is de ene drinker de andere niet. De alcoholtestautomaat stelt ook enkele vragen voor de ademanalyse van de feestvierder (geslacht, leeftijd, hoe snel je weer wilt rijden enzovoort). Een welgekomen initiatief dus, dat ook op grote schaal gebruikt zou kunnen worden, zowel in ons land als in de rest van Europa.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be