In Vlaanderen kunnen 4.000 jonge bestuurders een boete krijgen tussen de 400 en 4.000 euro, ook al hebben ze hun rijbewijs behaald en begingen ze geen verkeersovertreding. Vlaanderen legt namelijk een verplichte opleiding op – een zogenaamde opfrissingscursus – die gevolgd moet worden tussen zes en negen maanden na de afgifte van het rijbewijs.
Het gaat dus niet meer om het al behaalde examen, maar na een paar maanden rijden in praktijk worden de jonge bestuurders opnieuw beoordeeld (en geadviseerd).
Deze opfrissingscursus is verplicht sinds 2019, maar het Departement Mobiliteit en Openbare Werken dat hiervoor bevoegd is, merkt dat steeds meer jonge bestuurders zich niet meer aanmelden. Nick Arys, woordvoerder van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, vertelt in Het Laatste Nieuws dat 90 tot 95 procent van de jonge bestuurders deze cursus wel volgden tot begin 2021. Maar sindsdien zijn er steeds meer afhakers. Let wel: deze cursus is niet gratis. Deelname kost 103 euro en als je niet komt opdagen, stijgt de prijs met 51 euro. Bij herhaalde afwezigheid riskeren de betrokkenen een boete die tussen 400 en 4.000 euro kan bedragen.
Een kwestie van veiligheid
Voor de administratie gaat het er niet om het rijbewijs duurder te maken. Het doel is een zo goed mogelijke rijopleiding voor de verkeersveiligheid. Volgens statistieken van de FOD Mobiliteit is bij één op de vijf ongevallen een jonge bestuurder betrokken. Daarom is deze cursus volgens de overheid onmisbaar. En het is de overheid menens: de 4.000 betrokken bestuurders die zich niet inschreven en hun opleiding niet volgden, mogen post verwachten. Een gewaarschuwd man …
Advertentie – lees hieronder verder
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be