Verkeersveiligheid

Helpt vloeken om je beter te voelen?

Een opmerkelijke Britse studie onthult dat personen die beledigingen en scheldwoorden regelmatig de vrije loop laten, het beter stellen in het leven dan anderen. Is dat echt waar?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 4 nov. 2022 | Leestijd: 3 min

In het leven kennen we allemaal moeilijke momenten of periodes die leiden tot irritatie en soms ook het gebruik van beledigingen: scheldwoorden of bijnamen die we iets te lichtzinnig uitspreken. De vraag is natuurlijk of het gebruik van zulke woordenschat aanvaard wordt in onze maatschappij. De samenleving en haar regels keuren dit af en vloeken wordt vaak als een teken van zwakte gezien. Maar Britse onderzoekers delen deze mening niet.

Volgens de studie The power of swearing:what we know and what we don’t, gepubliceerd door het universitaire magazine Lingua, is vloeken goed voor de mentale en fysieke gezondheid, als het op de juiste momenten gebeurt. “Onderschat de kracht van vloeken niet”, luidt het.

Advertentie – lees hieronder verder

Teken van intimiteit?

Onderzoekers van de universiteiten van Keele en Westminster bestudeerden honderd academische papers om de voordelen van vloeken te bepalen. Vloeken lijkt effecten te hebben die je niet tegenkomt bij andere vormen van taalgebruik: psychologische en emotionele effecten.

Zo geloven de onderzoekers zelfs dat vloeken tot geluk leidt, maar ook dat het sociale banden en solidariteit bevordert en dat het zelfs een teken van intimiteit is. Vloeken zou mensen ook aan het lachen brengen – hoewel dit waarschijnlijk vooral van de context afhangt – en mensen helpen om te gaan met pijn of hun gevoelens te uiten.

Vloeken zou ook ons ​​stressniveau verlagen, omdat er adrenaline vrijkomt, het hart sneller gaat pompen en we daardoor beter in staat zijn om ​​agressie te overwinnen. Vloeken zou dus veel mensen helpen om pijn beter te verdragen.

juron-01

Andere studie

Deze Britse studie is niet de eerste in zijn genre. In 2020 werden bijvoorbeeld 67 studenten van de universiteit van Keele in een ijsbad gedompeld. De ene groep mocht vloeken, terwijl de andere groep alleen neutrale woorden mocht gebruiken. De pijngrens lag 50 procent hoger bij de groep die mocht vloeken. Dit hielp volgens de wetenschappers om de pijn beter te verdragen.

De wetenschappers voegen eraan toe dat vloeken zowel het zelfvertrouwen als de productiviteit op de werkplek verhoogt. Het valt echter nog te bezien of dergelijk taalgebruik geaccepteerd wordt door de directie of je oversten. Bovendien zouden teams die dezelfde woordenschat van scheldwoorden gebruiken beter samenwerken en productiever zijn.

Minder geweld?

Nog een andere conclusie is dat vloeken ons minder snel fysiek gewelddadig maakt, omdat het helpt om een ​​deel van de frustraties te ventileren. Wees echter voorzichtig. De wetenschappers waarschuwen om niet te vaak te vloeken, want dan dreigt de emotionele waarde verloren te gaan.

Er is natuurlijk nog een tweede voorbehoud, want vloeken wordt nog altijd als aanstootgevend en ongepast ervaren. Dit kan leiden tot een verlies van geloofwaardigheid, maar ook tot een escalatie die uitmondt in geweld. Dat zien we regelmatig in het verkeer. Als bestuurders tegen elkaar beginnen te schreeuwen, kan dit leiden tot fysiek geweld. Denk er eens over na de volgende keer dat je vloekt: probeer het af en toe te doen, maar vermijd dat je iemand anders bedreigt. In theorie is dit emotioneel het beste. Vloek dus gerust, maar met mate.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon