Dat verkeersongevallen geld kosten voor de gemeenschap is natuurlijk niet prettig, al blijft het menselijke aspect natuurlijk van het grootste belang. Elke dode is er één te veel.
In 2020 werden er 499 sterfgevallen geteld, een cijfer dat gelukkig lager ligt dan dat het jaar daarvoor, maar daar heeft de lockdown in combinatie met uitgaansverboden veel mee te maken. Kijken we naar 2019, dan moeten we vaststellen dat er aanzienlijk meer doden op Belgische wegen vielen, 644 om precies te zijn. De eerste tien maanden van 2021 was er zelfs weer een stijging merkbaar, vooral op Vlaamse wegen (+24% in de eerste helft van 2021).
Nieuw plan
Het nieuwe Belgische verkeersveiligheidsplan wil het aantal dodelijke slachtoffers fel terugdringen en het ultieme doel is om er tegen 2050 helemaal géén te hebben. De beleidsmakers hebben het over All for Zero, samen naar nul in het Nederlands.
Advertentie – lees hieronder verder
Kolossale kosten
De financiële gevolgen voor de samenleving zijn niet gering. Voor het eerst heeft VIAS, het Instituut voor Verkeersveiligheid, zich over deze materie gebogen, zich baserend op de studies van Valor en SafetyCube. De maatschappelijke kost van elk type ongeval werd geëvalueerd en de bedragen zijn werkelijk kolossaal. (lees meer onder de foto)
Elk sterfgeval zou zomaar eventjes 6,8 miljoen euro kosten, terwijl een zwaargewonde ons allemaal samen 1,03 miljoen euro armer maakt. Zelfs een lichtgewonde haalt een kleine 75.000 euro uit de zak van de gemeenschap.
Voor het jaar 2019 berekende VIAS een totale kostprijs van ongeveer 13 miljard euro, of 2,9% van het BNP. Voor alle doden samen (644) werd 4,38 miljard geteld, voor alle zwaargewonden (3.586) 3,7 miljard en voor alle lichtgewonden (43.583) 3,24 miljard. Let op, in die bedragen zijn materiële schade, administratieve kosten enzovoort niet inbegrepen. “We hielden wel rekening met duidelijke zaken zoals ziekenhuiskosten, hulpdiensten die ter plaatse moeten komen en materiële schade, maar ook met minder zichtbare zaken zoals fileleed of werkonbekwaamheid”, aldus Stef Willems van VIAS. Daarnaast werd rekening gehouden met moeilijk te berekenen kosten zoals psychologische bijstand.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be