De Veiligheidsmonitor is de naam van de laatste enquête die de politie uitvoerde bij 400.000 Belgen. Het doel van deze studie is om een instrument te construeren dat essentiële informatie biedt voor het ontwikkelen en evalueren van veiligheidsbeleid op een brede basis. Voor de politie is het een kwestie van dichter bij de bevolking te staan, en in dit geval de gevoelens van de bevolking te begrijpen, in plaats van alleen het registreren van misdaden.
Deze enquête focust dan ook op de belangrijkste problemen waar de Belgen dagelijks mee te maken hebben in hun buurt. Hoe verrassend het ook lijkt, het zijn de problemen met betrekking tot verkeer en mobiliteit die het vaakst worden genoemd. In de eerste plaats komt overdreven snelheid die 67% van de ondervraagden vernoemt. Dit is duidelijk het grootste probleem, maar ook andere aspecten van mobiliteit worden aangehaald: agressief rijgedrag, foutparkeren, lawaai van verkeer en zwaar transport komen respectievelijk op de derde, vierde, vijfde en zesde plaats.
Ook andere problemen
Als we kijken naar de top 6 van meest voorkomende problemen, is het enige dat geen betrekking heeft op het verkeer, sluikstorten en zwerfvuil op de openbare weg. Dit komt op de tweede plaats en werd genoemd door 50% van de respondenten
Daarnaast is er een aanzienlijke toename van cybercriminaliteit. Volgens deze politiebarometer zegt 40,1% van de Belgen geconfronteerd te zijn met phishing, 33,3% met een online scam en 8,3% met hacking. Computercriminaliteit is dan ook de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Er is ook goed nieuws: 62% van de Belgen voelt zich nog altijd of bijna altijd veilig. Noteer verder dat 29% zich soms onzeker voelt en dat 9% zich vaak of altijd onzeker voelt. Dit gevoel van onveiligheid komt vooral voor bij jongeren (14% van de 15-24-jarigen) en bij de categorie werklozen. Ten opzichte van 2018, de datum van de laatste enquête, is het veiligheidsgevoel afgenomen.
Advertentie – lees hieronder verder
Steeds vaker fysiek geweld
Hoewel psychisch geweld het meest voorkomt (een fenomeen dat wordt versterkt door het internet), zegt 3,4% van de Belgen dat ze de voorbije 12 maanden slachtoffer zijn geweest van fysiek geweld buiten het gezin (1,3% binnen het gezin). Het onderzoek houdt het bij feiten en cijfers, maar we weten dat dit fysiek geweld ook steeds erger wordt op onze wegen. Volgens het Instituut voor Verkeersveiligheid, VIAS, zegt 7% van de bestuurders dat ze het afgelopen jaar het slachtoffer zijn geweest van extreme vormen van fysiek geweld, tegenover slechts 2% in 2017. Dat komt mede door de toename van het aantal auto’s op onze wegen. VIAS legde afgelopen november uit dat deze situatie door de gezondheidscrisis frustraties zou hebben geaccentueerd en dat dit een rol speelde in de toename van geweld.
Top 10 genoemde problemen
1. Overdreven snelheid (67%)
2. Sluikstort en afval op de openbare weg (50%)
3. Agressief rijden (46%)
4. Foutparkeren (44%)
5. Geluidsoverlast door het wegverkeer (39%)
6. Geluidsoverlast van vrachtwagens (38%)
7. Woninginbraken (33%)
8. Geluidsoverlast veroorzaakt door buren (24%)
9. Fiets- en scooterdiefstal (24%)
10. Autogerelateerde diefstal of vernieling (23%)
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be