Verkeersveiligheid en het beperken van het aantal doden of zwaargewonden op onze wegen is al lang een prioriteit van de Europese Unie. Volgens het Europees Parlement kwamen er in 2019 bijna 23.000 mensen in de Europese Unie om het leven bij verkeersongevallen.
Een belangrijk deel daarvan was te wijten aan gebruik van alcohol achter het stuur. Daarom wil men dat er op dit vlak meer inspanningen geleverd worden, met onder meer een 0 promille-grens voor alcohol in het verkeer.
Reeds 0 promille in sommige landen
In sommige lidstaten als Tsjechië en Hongarije geldt nu al 0 promille als limiet op alcoholgebruik. Maar in de meeste landen wordt nog een beperkte hoeveelheid alcohol achter stuur toegelaten. Zo wordt er in België een grens van 0,5 promille gehanteerd. Dat stemt ongeveer overeen met twee glazen alcoholische drank die in een uur worden gedronken. Een hoeveelheid die bij ons als onschuldig wordt beschouwd en de mensen nog steeds toelaat een glas mee te drinken in een gezelschap als ze achteraf nog met de wagen moeten rijden.
Op dit vlak wil de Europese Unie de lat echter veel hoger leggen en een volledig alcoholverbod uitvaardigen voor bestuurders in het verkeer. De EU streeft namelijk maar een verkeerssysteem waarin totaal geen doden of zwaargewonden meer te betreuren zullen zijn. Op zich is dat een nobele ambitie, die tegelijk wat naïef en utopisch klinkt. In ieder geval voeren voorstanders aan dat de 0 promille-regel vooral heel duidelijk is: wie gedronken heeft, rijdt niet meer!
Advertentie – lees hieronder verder
Wie is er BOB?
Bij ons gingen de BOB-campagnes al in die richting, waarbij feestneuzen telkens een nuchtere persoon verkozen die iedereen veilig naar huis kon brengen.
Toch roept het nieuwe voorstel van de EU al enkele vragen op. Wat met zeer kleine hoeveelheden alcohol in je lichaam? Die bijvoorbeeld in een gerecht zitten of een overblijfsel zijn van een drankje van de vorige dag. Wordt er daarvoor een minimale tolerantie toegestaan? Of moet je steeds 48 uur ontnuchteren vooraleer je weer achter het stuur van je wagen mag kruipen?
Het antwoord op al deze vragen zal nog even op zich laten wachten, want het Europees Parlement heeft pas onlangs een wetsvoorstel voor de invoering van de 0 promille-grens ingediend.
De goedkeuring ervan en de eventuele toepassing in de lidstaten zal dus zeker nog vele maanden in beslag nemen. Geniet ondertussen dus nog heerlijk van een aperitief of een pint op restaurant of café, maar blijf daarbij natuurlijk beneden de toegestane grens van 0,5 promille. Schol!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be