Minder verkeersdoden dankzij telewerk

Uit een studie van het Vias Institute blijkt dat als het aantal telewerkers verdubbelt, er elk jaar 25 doden en zwaargewonden minder zouden vallen op de Belgische wegen. Een interessante constatatie, maar toch moeten daar enkele bedenkingen bij geplaatst worden.

Gepubliceerd op 21 september 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Door de pandemie is telewerken voorgoed doorgebroken in ons land. Terwijl vele werknemers vroeger altijd naar kantoor gingen, werken een groter deel daarvan sedert de lockdowns één of meerdere dagen thuis. En dat lijkt zo wel te blijven voor vele mensen en vele bedrijven.

Het Vias Institute, de organisatie die ijvert voor de bevordering van de verkeersveiligheid in ons land, deed onderzoek naar dit fenomeen en vooral de impact ervan op de verkeersveiligheid. De conclusie ligt voor de hand: als de telewerkers zich minder vaak moeten verplaatsen, daalt het woon-werkverkeer, en dus ook het aantal verkeersslachtoffers. Vias becijferde dat er elk jaar 25 doden en zwaargewonden minder zouden vallen, als het aantal telewerkers verdubbelt.

Nog extra potentieel voor telewerken

Verder werd genoteerd dat 8 procent van de Belgen of zo’n 360.000 mensen aan telewerk doen. Men werkt gemiddeld 1 dag per week van thuis uit of vanuit een telekantoor in de omgeving. Vias stelt als dat cijfer zou verdubbelen tot 16 procent, er dus jaarlijks 25 doden en zwaargewonden minder kunnen vallen op onze wegen.

Uiteraard is de belangrijkste reden voor de daling van het aantal verkeersslachtoffers dat er door telewerk minder auto’s op onze wegen rijden. Nu al zorgt telewerk voor 2 procent minder woon-werkverkeer, wat ook een positieve invloed heeft op de uitstoot en de luchtvervuiling. Volgens Vias zit er nog veel meer potentieel in telewerken, want ook al heeft niet iedereen de mogelijkheid om van thuis uit te werken of vanuit een telekantoor, toch zijn 33 procent van de werknemers tewerkgesteld bij bedrijven die telewerk aanbieden.

Advertentie – lees hieronder verder

Weer profiteren van ‘warm’ kantoor?

Vias brengt meteen enkele nuances aan bij zijn recentste studie. Het positief effect van telewerken op de verkeerveiligheid en het aantal verkeersslachtoffers is in de realiteit namelijk enigszins beperkter omdat telewerkers ook van thuis uit al eens verplaatsingen maken met de auto die ze anders niet doen. Dat geldt zeker voor mensen die normaal met het openbaar vervoer gaan werken of voor wie buiten het stadscentrum woont.

Bovendien ziet er naar uit dat veel mensen deze winter weer meer naar het kantoor op het bedrijf willen terugkeren om daar van de warmte te ‘profiteren’ omwille van de dure energierekeningen. Wie voortdurend telewerkt, moet natuurlijk steeds de hele dag zijn woning verwarmen, en dat kan een dure zaak worden tegenwoordig.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.