Het is al veel langer een discussie: rijden vrouwen echt zoveel slechter dan mannen. Of is dat een fabeltje en is de realiteit net omgekeerd? Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Vrouw pakte Verkeersinstituut VIAS onlangs uit met een studie over dit onderwerp die voor eens en altijd duidelijkheid moet brengen. “Daaruit blijkt inderdaad dat vrouwen veel veiliger rijden en minder vaak betrokken zijn bij zware ongevallen dan mannen: slechts 23% van alle verkeersdoden en 33% van de zwaargewonden is een vrouw”, meldt VIAS, dat meteen de kanttekening maakt dat “mannen wel meer kilometers rijden en daardoor ook meer kans maken in een ongeval betrokken te raken”.
Meer kilometers en meer testosteron
Volgens het onderzoek van VIAS leggen over alle vervoersmiddelen heen mannen ook inderdaad gemiddeld 26% meer kilometers af dan vrouwen, dus zowel met de auto, een motor of een fiets. Daarnaast hebben ze vaker een rijbewijs dan vrouwen. Dat verschil wordt bovendien groter met de leeftijd, want bij de senioren had in 2015 slechts 41% van de vrouwen een rijbewijs ten opzichte van 85% van de mannen.
Dat zijn enkele duidelijke verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke bestuurders op onze wegen. Maar volgens deze studie is de belangrijkste oorzaak voor het groter aantal ongevallen dat de heren meer risico’s nemen en er vanuit gaan dat ze goede bestuurders zijn die de situatie wel de baas zullen kunnen. Het is dus de schuld van het testosteron, volgens deze studie.
Advertentie – lees hieronder verder
Tegelijk is er een groter aantal gewonde of overleden vrouwelijke passagiers (61%) te betreuren. Dat is waarschijnlijk deels te verklaren omdat mannen vaker het stuur nemen dan vrouwen als ze samen rijden.
Ook te veel alcohol en te snel rijden
VIAS analyseerde verder het rijgedrag en de oorzaken van de ongevallen, en ook dat leverde interessante inzichten op, waaruit blijkt dat mannen inderdaad slechter en gevaarlijker rijden. Volgens het onderzoek van de organisatie rijden bijvoorbeeld mannen twee keer zo vaak met een alcoholgehalte boven de toegestane limiet dan vrouwen. Slechts 5,2% van de vrouwelijke chauffeurs die een alcoholtest onderging na een letselongeval was onder invloed van alcohol, terwijl dat bij de mannen 11,6% was. Daarnaast zouden de mannen ook lakser zijn in het dragen van de gordel, zijn ze vaker bezig op hun gsm en respecteren ze minder goed de snelheidslimieten.
Zo komt VIAS tot de conclusie dat vrouwen minder vaak betrokken zijn bij ernstige ongevallen dan mannen, in de eerste plaats omdat ze minder risico’s nemen. Bovendien gedragen vrouwen zich in het algemeen voorzichtiger achter het stuur, hebben ze meer verantwoordelijkheidszin en tonen ze meer respect voor de andere weggebruikers. Waarvan akte.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be