Deze toch wel verontrustende cijfers komen van het veiligheidinstituut Vias, dat oproept om weer extra waakzaam te zijn tijdens de schooluren voor de kwetsbare weggebruikers, nu het schooljaar terug opnieuw van start gaat. Dit is een noodzaak, want de tol aan jonge slachtoffers in het verkeer blijft zeer hoog.
Alhoewel 2020 een bijzonder jaar was door de gezondheidscrisis en de scholen gedurende verschillende maanden deels of volledig gesloten zijn geweest, waren er in ons land toch nog steeds 1.510 kinderen die op weg naar of terug van school gewond geraakten in een verkeersongeval, ofwel 12 per dag. Dat zijn er gemiddeld per schooldag ongeveer evenveel als de jaren voordien.
In Vlaanderen waren in totaal 56% van alle slachtoffers vorig jaar met hun fiets onderweg naar school. 610 jonge fietsers waren zo betrokken in een letselongeval. Daarnaast hadden 210 jongeren een ongeval terwijl ze met hun bromfiets onderweg waren. Op de leeftijd van 16-17 jaar is dat in Vlaanderen het vervoersmiddel waar jongeren het vaakst een ongeval mee krijgen op weg naar school. Deze tendensen zijn wel verschillend in de andere gewesten. In Brussel ging 59% van de slachtoffers te voet. In Wallonië was 37% te voet en 33% met de auto.
Toch zelfstandig naar school gaan
“Toch blijft het belangrijk om kinderen te stimuleren om zelfstandig naar school te gaan”, vindt Vias. “Met de auto de kinderen blijven afzetten, zorgt er niet alleen voor dat ze zich niet zelfstandig in het verkeer leren verplaatsen, het vergroot ook het mogelijke conflict in de buurt van de scholen tussen gemotoriseerd verkeer en kwetsbare weggebruikers.”
Advertentie – lees hieronder verder
Daarom is het belangrijk dat je als ouder de route naar school vooraf goed bestudeerd en inoefent vooraleer je kind alleen op pad te sturen. Bekijk dus goed welke route het meest geschikt is om naar school te gaan, want dat is niet altijd de kortste route. Soms is een iets langere route met minder kruispunten of gevaarlijke punten beter geschikt als reisroute naar school voor de kinderen.
Vias vraagt dus met aandrang aan alle weggebruikers om bij de start van het nieuwe schooljaar extra alert te zijn. Dat geldt zeker voor het gemotoriseerd verkeer op de momenten vlak voor- en na de schooltijd in de schoolomgevingen, die ze trouwens bij voorkeur proberen te vermijden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be