Leasing

Leasing

Leasing. Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Misschien lease je zelf al een auto, of doet je bedrijf dat, of misschien heb je helemaal geen idee waar het over gaat. Geen zorgen in dat laatste geval, wij leggen je uit wat leasing inhoudt.

Huren in plaats van kopen

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, kan je die natuurlijk kopen. Een andere optie is leasing. Leasing betekent dat je een auto huurt van een leasingmaatschappij, die eigenaar blijft van de wagen terwijl jij hem gebruikt. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de leasingmaatschappij om de wagen te kunnen gebruiken zoals je je eigen aangekochte wagen zou gebruiken. De leasingmaatschappij dekt de kosten van het onderhoud en van de verschillende verzekeringen. Jij betaalt enkel de brandstof en – uiteraard – eventuele verkeersboetes.

Waarom een leasing?

Je vraagt je misschien af waarom je een auto zou leasen als je hem net zo goed kan kopen. Als je al eens een auto gekocht hebt, zal je kunnen bevestigen dat dat niet altijd even snel en gemakkelijk verloopt. Er hangt heel wat administratie vast aan de aankoop van een nieuwe auto, denk maar aan de verzekering, de inschrijving en de bijhorende taksen. Bij de leasing van een auto neemt de leasemaatschappij de administratie op zich. Bij de aankoop van een auto moet je bovendien het volledige bedrag in een keer op tafel leggen. Dat bedrag moet je misschien gaan lenen of haal je van je spaarrekening. Dan moet je ook nog eens rekening houden met de bijkomende kosten, zoals het onderhoud en reparaties. Als je een auto leaset, is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor die kosten. Het enige wat jij dus moet doen is genieten van je wagen en natuurlijk maandelijks de huur aan de leasemaatschappij betalen.

Leasing heeft zeker voordelen. Houd er echter rekening mee dat er ook wat nadelen aan verbonden zijn. De diensten van de leasemaatschappij zijn niet gratis. Daardoor is het mogelijk dat de leasingprijs wat hoger zal liggen dan het bedrag dat je maandelijks zou afbetalen als je een auto zou kopen. Bovendien dekt een leasing niet automatisch alle kosten verbonden aan een wagen. Wat inbegrepen is, kan van contract tot contract verschillen. Zo dekken sommige leasecontracten de bandenwissels in de zomer en winter, terwijl je daar in andere contracten zelf voor moet opdraaien. Als de bandenwissel is opgenomen in je contract, mag je niet zomaar bij eender welke bandencentrale aankloppen. Ook daarvoor moet je rekening houden met de voorwaarden in het contract. Nog een belangrijk element om rekening mee te houden is het aantal kilometers dat je mag afleggen. Bij afsluiting van het contract wordt namelijk vastgelegd hoeveel kilometer je binnen het contract mag rijden. Als je meer kilometers hebt afgelegd, zal je aan het einde van het contract moeten bijbetalen.

Wat is wel inbegrepen in een leasecontract?

Hiervoor moeten we het onderscheid maken tussen financiële leasing en operationele leasing. De vorm van leasing die we hierboven besproken hebben, wordt operationele leasing genoemd. Voor de start van de leasing zorgt de leasemaatschappij er daarbij voor dat de auto besteld en geleverd wordt, dat hij ingeschreven wordt, een nummerplaat heeft en verzekerd is. Tijdens de leaseperiode betaalt de leasemaatschappij de kosten voor onderhoud en reparaties en eventueel voor extra’s die in het contract zijn opgenomen, zoals de winterbanden. Naast deze complete vorm van leasing, bestaat er ook een lichtere vorm van leasing, de financiële leasing.

Financiële leasing betekent dat je de wagen huurt van de leasemaatschappij, maar dat al de administratieve lasten toch nog op jouw schouders terechtkomen. Denk maar aan verzekering en betaling van belastingen. Doordat die kosten niet zijn inbegrepen in het contract, kan de prijs van de leasing variëren. Aan het einde van het leasecontract heb je wel de mogelijkheid om de leasewagen tegen een voordelige prijs over te kopen. Dat komt doordat de restwaarde laag is en je daarop geen btw dient te betalen.

De beste manier om te weten te komen of leasing een geschikte optie is voor jou, is door eens te gaan kijken in de lease aanbiedingen op onze website.

Privé én professioneel

Leasing was in eerste instantie een alternatieve manier voor bedrijven en zelfstandigen om een wagenpark op te bouwen zonder rekening te moeten houden met de administratieve rompslomp die daarmee gepaard gaat. Leasing is echter niet enkel toegankelijk voor bedrijfswagens. Tegenwoordig kan je ook als particulier een auto leasen. Een auto leasen kan bij een leasemaatschappij, of rechtstreeks bij de fabrikant. Als je online op zoek gaat naar een nieuwe auto, zal je merken dat heel wat automerken private lease opties aanbieden. De voordelen voor particulieren zijn hetzelfde als voor bedrijven: je huurt de wagen van de leasemaatschappij of de autofabrikant, tijdens de looptijd van het leasecontract (gewoonlijk maximaal 60 maanden) geniet je ten volle van de wagen, zonder je zorgen te moeten maken over belastingen, verzekeringen, onderhoud en eventuele extraatjes de opgenomen zijn in het contract. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto opnieuw in (of koop je hem over) en kies je een nieuwe wagen.

Toch een nieuwe auto kopen?

Ben je niet overtuigd van een leasing en ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan kan je natuurlijk gewoon een nieuwe auto kopen. Daarvoor kan je altijd eens snuisteren in het aanbod nieuwe en tweedehands auto’s op onze website. Als je daarna bij een concessiehouder aanklopt voor de aankoop van een nieuwe auto, is het nog steeds de moeite om eens te polsen naar de lease mogelijkheden, zodat je goed geïnformeerd bent en een weloverwogen keuze kan maken.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.