Verkeersveiligheid

Dagelijks begeven duizenden mensen zich in het verkeer. Te voet, met de fiets, op een brommer of motorfiets, met het openbaar vervoer, in een vrachtwagen, met de auto, … het verkeer bestaat uit heel wat spelers. Verkeersregels zorgen ervoor dat al die duizenden actoren zonder ongelukken de baan op kunnen. De verkeersregels leer je al van kindsaf aan op school en voor je je rijbewijs kon behalen, heb je de theorie grondig gestudeerd. Na al de ervaring die je hebt opgedaan in het verkeer, kan autorijden als een automatisme aanvoelen. Het is dus heel belangrijk om na al de inspanningen die je al gedaan hebt, op verkeersveiligheid te blijven focussen. Hoe? We helpen je op weg in dit artikel.

Altijd de gordel om

Ook dit leer je al op heel jonge leeftijd, maar toch wordt het nog veel te vaak genegeerd: draag altijd je gordel wanneer je met de auto weggaat, ook al ben je maar voor een paar minuutjes of enkele honderden meters onderweg. Een ongeval is snel gebeurd en een gordel kan het verschil maken tussen leven en dood. Zonder gorder bestaat de kans namelijk dat je uit de auto geslingerd wordt. Dat is trouwens niet alleen het geval tegen hoge snelheden. Zelfs tegen slechts 30 km/uur kan een ongeval een fatale afloop kennen.

Voor kleine kinderen volstaat een autogordel niet. Hen moet je vastmaken in een autozitje. Pas als ze 1 m 35 groot zijn, mag je het autozitje schrappen en volstaat de autogordel. Let er trouwens op dat je de airbag uitschakelt wanneer je je kind op de passagierszetel in een auozitje vervoert. Als de airbag geactiveerd wordt door een zware klopt, gebeurt dat met een enorme snelheid die schadelijk en zelfs levensgevaarlijk kan zijn voor je kindje.

Je bent niet verplicht een gordel te dragen wanneer je achteruit rijdt. Wees dan dus extra voorzichtig.

Focus op de baan

Autorijden vergt concentratie. Zorg dat je goed uitgerust bent wanneer je de baan op moet en las voldoende rustpauzes in wanneer je een lange rit voor de boeg hebt. Als je met passagiers rijdt, kan het nuttig zijn om regelmatig van chauffeur te wisselen tijdens een lange rit, zodat je kan uitrusten. Sommige nieuwe auto’s zijn uitgerust met technologie die je waarschuwt wanneer je langer dan een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 2 uur) aan een stuk door aan het rijden bent of wanneer je afgeleid bent en de auto minder onder controle hebt. Interesse in die technologie? Tussen het aanbod nieuwe auto’s op Gocar vind je wellicht wat je zoekt.

Alcohol en drugs achter het stuur zijn volledig uit den boze. Wekelijks sterven gemiddeld twee personen door een ongeval veroorzaakt door alcoholgebruik. De sancties voor dronken rijden zijn dan ook niet mals – en terecht. De straf is afhankelijk van het alcoholgehalte in je bloed. In elk geval kan je je verwachten aan een fikse geldboete en een tijdelijk rijverbod gaande van drie uur tot enkele maanden. Zware misdrijven kunnen leiden tot het verval van het recht tot sturen en dagvaarding voor de politierechtbank.

De oplossing is eigenlijk eenvoudig: drink geen alcohol als je met auto weg moet. Heb je toch een glaasje op en twijfel je? Blijf dan waar je bent of koop een alcoholtester die je in je de auto laat liggen om je alcoholgehalte te meten. In sommige Europese landen ben je verplicht een ongebruikte alcoholtester in je auto te hebben liggen.

Rijgeschiktheidsonderzoek

Wanneer je je theoretisch rijexamen gaat afleggen, wordt er een oogtest afgenomen om te bekijken of je zicht voldoende is. Als dat niet zo is, moet je naar de oogarts voor een onderzoek voor je je een attest krijgt om je voorlopig rijbewijs af te halen. De oogarts moet verklaren dat je in staat bent om te rijden. Wanneer je je definitief rijbewijs gaat afhalen op de gemeente, moet je ook een verklaring van rijgeschiktheid tekenen. Daarmee geef je aan dat je geen medische problemen hebt die een gevaar vormen in het verkeer.

Medische rijgeschiktheid kan doorheen de tijd veranderen. Bijvoorbeeld door een ziekte, een ongeval met blijvend lichamelijk letsel, maar ook door psychologische aandoening. In zulke gevallen kan je terecht bij het rijgeschiktheidscentrum CARA om je te laten onderzoeken. Als het onderzoek positief is verlopen, krijg je van CARA de nodige documenten om een nieuw rijbewijs af te halen. Het is mogelijk dat er beperkingen worden opgelegd of dat je een aangepast voertuig nodig hebt om je veilig in het verkeer te kunnen begeven. Heb je een aangepast voertuig nodig? Neem gerust contact op met een van de garages in onze garage index om te bekijken wat je mogelijkheden zijn.

Rijden in alle weersomstandigheden

Als deelnemer in het verkeer heb je een grote rol in je eigen verkeersveiligheid en die van andere weggebruikers. Maar als er één ding is waar je geen invloed op hebt, dan is het wel het weer. De weersomstandigheden kunnen de baan een stuk gevaarlijker maken. Denk maar aan dichte mist, zware regenval, ijsplekken of het occasionele dikke pak sneeuw. In die omstandigheden kan je de situatie voor jezelf veiliger maken door je snelheid aan te passen, je lichten aan te doen en voldoende afstand te houden van andere auto’s. Toch kan rijden in extreme weersomstandigheden wat angst inboezemen. Er bestaan verschillende slipcursussen die je helpen om proactief je rijstijl aan te passen en waarin je leert hoe je moet reageren als je de controle over je wagen verliest.

Zo’n proactieve rijstijl kan je ook aanleren en oefenen tijdens een cursus defensief rijden. Het doel van defensief rijden is namelijk ongevallen voorkomen door mogelijke gevaren te voorspellen en erop in te spelen, zodat ze ongedaan gemaakt worden. Het zal duidelijk zijn dat verkeersveiligheid iets is waar elke weggebruiker aan moet bijdragen.

Lijst van de laatste artikels

Advertentie – lees hieronder verder