Je rijbewijs behalen

Een auto betekent voor heel veel mensen vrijheid: je kan gaan waar je wilt, zonder rekening te moeten houden met de planning van de bus, de trein of je ouders. Maar voor je achter het stuur van een auto kan kruipen, moet je bewijzen dat je in staat bent ermee te rijden. In België kan je je rijbewijs behalen vanaf 18 jaar. Wij leggen uit hoe dat allemaal verloopt.

Starten met de theorie

Mobiliteit is vastgelegd in verkeersregels. Voor je mag starten met je rijlessen, moet je bewijzen dat je de verkeersregels kent door een theorie-examen af te leggen. Het theoretisch rijexamen leg je af in een examencentrum naar keuze. Je krijgt 50 vragen voorgeschoteld, waarvan je er minstens 41 juist moet beantwoorden om te slagen. Voor elke fout die je maakt, wordt er één punt afgetrokken. Voor zware overtredingen van de 3de of 4de graad of snelheidsovertredingen worden 5 punten per fout afgetrokken.

Geslaagd? Proficiat! Je moet in het examencentrum eerst nog even een oogtest afleggen. Als alles goed verloopt, krijg je in het examencentrum een document waarmee je je voorlopig rijbewijs kan gaan aanvragen op de gemeente. Het theoretisch examen is 3 jaar geldig, wat betekent dat je je praktijkexamen moet afleggen binnen de 3 jaar na het behalen van de theorie.

Niet geslaagd? Jammer, maar geen zorgen! Je hebt nog een tweede kans, vanaf de dag nadat je de eerste poging gedaan hebt. Is het ook de tweede keer niet gelukt? Dan moet je 12 uur theorieles volgen bij een erkende rijschool voor je een derde keer mag proberen.

Voorlopig rijbewijs in Vlaanderen

België zou België niet zijn als de regels in elke regio hetzelfde waren. Inderdaad, de wetgeving is verschillend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Laten we beginnen met Vlaanderen. Nadat je je theorie hebt behaald, kan je in Vlaanderen kiezen tussen twee soorten voorlopige rijbewijzen: het voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) en het voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden). In beide gevallen moet je minstens 3 maanden oefenen (de stageperiode) voor je naar het examen kan gaan.

Met een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maanden) kan je alleen oefenen. Het voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig. Binnen die tijd moet je dus het praktisch examen afgelegd hebben. Voor je alleen mag gaan oefenen, moet je eerst 20 uur rijles volgen bij een erkende rijschool. De rijinstructeur beslist na 20 uur of je in staat bent om alleen te rijden en geeft je al dan niet een bekwaamheidsattest. Met dat attest kan je je voorlopig rijbewijs afhalen op het gemeentehuis. Voor dit type voorlopig rijbewijs moet je 18 jaar zijn. Ben je nog op zoek naar een auto om mee te oefenen? Bij een van deze garages vind je ongetwijfeld je ding.

Als je een begeleider hebt, bijvoorbeeld een van je ouders, kan je kiezen voor een voorlopig rijbewijs met begeleider (36 maanden). Dat voorlopig rijbewijs kan je onmiddellijk na het behalen van je theorie aanvragen op het gemeentehuis. Op het aanvraagformulier moet je minstens één en maximum twee begeleiders vernoemen. Enkel onder begeleiding van een van die personen mag je dan oefenen met rijden. Met een voorlopig rijbewijs 36 maanden ben je niet verplicht rijlessen te volgen bij een erkende rijschool.

Voorlopig rijbewijs in Brussel

In Brussel moet je, nadat je geslaagd bent voor je theorie, een cursus EHBO volgen. Daarna heb je verschillende opties:

  • Een voorlopig rijbewijs met oefenperiode: je volgt eerst 20 uur rijles om een bekwaamheidsattest te verkrijgen en kan daarna minstens 3 maanden oefenen.
  • Een voorlopig rijbewijs met vrije begeleiding: je volgt geen rijles, maar oefent met een zelfgekozen begeleider voor een periode van minstens 9 maanden.
  • Een voorlopig rijbewijs dat bovenstaande opties combineert: je volgt minstens 14 uur rijles en oefent minstens 6 maanden met een begeleider.

Tijdens de oefenperiodes moet je een logboek bijhouden met het aantal kilometers dat je gereden hebt om te oefenen. Dat logboek wordt tijdens het praktisch rijexamen gecontroleerd.

Daarnaast heb je in Brussel ook de mogelijkheid om na je theorie rijlessen te volgen zonder oefenperiode en met rechtstreekse toegang tot het rijexamen. Je volgt dan minstens 30 uur rijles aan de rijschool en hoeft geen oefenperiode in te lassen. Na die 30 uur kan je het examen afleggen.

Praktisch rijexamen in Vlaanderen

Nadat je minstnes 3 maanden geoefend hebt, kan je in Vlaanderen je praktisch rijexamen afleggen in een examencentrum naar keuze. Je start met een digitale risicoperceptietest, gevolgd door het examen op de weg.

Geslaagd? Goed zo! Je kan nu je rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente. Gewoonlijk duurt het 3 tot 5 werkdagen voor je rijbewijs klaar is. Mocht je nog geen eigen auto hebben, kan je van die tijd gebruikmaken om naar een leuk tweedehandsautootje te zoeken.

Niet geslaagd? Niet erg, je kan een tweede poging plannen. Als je na de tweede poging nog niet geslaagd bent, moet je 6 uur rijles volgen aan een erkende rijschool.

Je hebt nu je rijbewijs op zak! Maar het is nog niet helemaal gedaan: in Vlaanderen moet 6 tot 9 maanden nadat je je rijbewijs behaald hebt verplicht deelnemen aan een terugkommoment van 4 uur. Het terugkommoment bestaat uit een kennismaking, praktijkoefeningen en een groepsgesprek. Je hoeft geen examen af te leggen en ontvangt een attest dat je het terugkommoment gevolgd hebt.

Praktisch rijexamen in Brussel

Afhankelijk van de keuze die je gemaakt hebt na je theorie, kan je je rijexamen afleggen na 3, 6 of 9 maanden of nadat je 30 uur rijles gevolgd hebt. Je moet verder ook kunnen aantonen dat je de EHBO-cursus gevolgd hebt. Voor je aan het praktisch rijexamen begint, moet je slagen voor de risicoperceptietest met minstens 60%. De risicoperceptietest is eliminerend, wat betekent dat je niet aan het praktisch examen mag beginnen als je niet geslaagd bent op de test.

Net als in Vlaanderen heb je twee kansen voor de praktijk. Daarna moet je verplicht 6 uur rijles volgen bij een erkende rijschool voor je opnieuw mag proberen. De risicoperceptietest telt trouwens mee in die pogingen. Als je dus twee keer niet geslaagd bent op de risicoperceptietest, moet je ook eerst 6 uur rijles volgen voor je verder kan.

En in Wallonië?

In Wallonië is de wetgeving nog een tikkeltje anders dan in Vlaanderen en Brussel. Je start met je theorie. Na twee mislukte pogingen, moet je 12 uur theorieles volgen om opnieuw te mogen proberen. Zodra je je theorie behaald hebt, heb je drie mogelijkheden:

  • Voorlopig rijbewijs vrije begeleiding: je oefent 3 tot 36 maanden met een begeleider voor je het examen gaat afleggen en houdt daarbij een logboek
  • Voorlopig rijbewijs met de rijschool: je volgt minstens 20 uur rijles aan een erkende rijschool en moet dan een lichte versie van een rijexamen afleggen om een attest te krijgen waarmee je maximaal 18 maanden alleen kan oefenen.
  • Directe toegang tot het rijexamen: je volgt minstens 30 uur rijles aan een erkende rijschool en kan onmiddellijk naar het rijexamen.

Net als in Brussel moet je in Wallonië geslaagd zijn op de risicoperceptietest voor je aan het praktijkgedeelte kan starten. Je kan het praktisch examen twee keer proberen. Daarna moet je 6 uur rijles volgen aan een erkende rijschool.

In het nieuws

Autosalon
Autosalon van Parijs 2024: Citroën C4 neemt afscheid van diesel en handbak

Op de vorige editie van het Autosalon van Parijs blonk Citroën nog uit in afwezigheid, deze keer zet het merk een zowat volledig vernieuwde line-up in de schijnwerpers. Kon niet op het appel ontbreken: een facelift van de C4 en zijn X-broertje. En je zal de nieuwe niet gauw verwisselen met de oude.

16 oktober 2024 2 min
Nieuwe modellen
Autosalon van Parijs 2024: Leapmotor B10: Chinese SUV als prijsbreker

Leapmotor is de Chinese constructeur waarmee Stellantis samenwerkt. Het wordt nu menens met de presentatie van de elektrische SUV B10, die van de band rolt in de Europese fabrieken van de Amerikaans-Italiaanse groep, waardoor Europese invoerheffingen geen rol spelen. Wordt dit een echte prijsbreker?

15 oktober 2024 2 min David Leclercq