Nadat we onlangs over de Hongaarse aanpak hadden bericht (premier Viktor Orban besliste dat buitenlanders niet langer gebruik mochten maken van het door de Staat bevroren voordeeltarief van brandstoffen aan de pomp, nvdr), kwam daar ontzettend veel reactie op. Logisch ook, want er wordt alsmaar luider geroepen dat de Belgische regering niet genoeg inzit met zijn onderdanen die kreunen onder de felle prijsstijgingen van alles wat met energie te maken heeft. De accijnsverlaging die nog geen drie maanden geleden werd ingevoerd, is een maat voor niets gebleken: de tarieven zijn verder de pan uit geswingd en benzine heeft een absolute, nooit eerder geziene hoogte bereikt (2,4 euro voor een liter Euro 98 E5!). Wraakroepend, zeker als je weet dat ‘onze’ energieleveranciers al maanden woekerwinsten maken op de kap van de consument en als gevolg van de invasie van Rusland in Oekraïne. Denk natuurlijk aan de Europese oliemaatschappijen, maar bijvoorbeeld ook aan Engie.
En de boer, hij ploegde voort, zo luidt het spreekwoord. Er wordt dan ook geen grote actie ondernomen: niet door de bevolking, nog minder door de (r)overheid. Al kan het dus wel degelijk anders, zoals blijkt uit de beslissing van de wetmakers van New York, zo’n 6.000 km van hier. Concreet gaat de staat (en dus niet alleen NYC) de 16 dollarcent schrappen die normaal gezien per gallon (3,785 liter) word geheven en dit zeker tot het einde van 2022, onder het motto ‘alle beetjes helpen’.
En in de rest van de VS?
Andere staten hebben soortgelijke, zij het minder langdurige maatregelen genomen. De eerste die een belastingsschrapping had doorgevoerd, was Maryland (op 18 maart en voor 30 dagen lang). Dat leverde toen een besparing aan de pomp op van maar liefst 36,1 cent op benzine en 36,85 cent op diesel. Georgia ging een klein stapje verder en verlichtte de bankrekening van zijn inwoners tot eind mei.
Dat zijn slechts enkele voorbeelden, die mogelijk een vrije baan vormen voor een tijdelijke belastingsstop in alle Verenigde Staten. Op dit ogenblik wordt er immers stevig druk uitgeoefend op de federale ambtenaren om tot die beslissing te komen. Ter info: het gemiddelde nationale tarief voor benzine bedraagt in het land van Uncle Sam 4,67 dollar per gallon. Dat komt neer op 4,34 euro voor 3,785 liter, of net geen 1,15 euro/liter. En dat vinden ze daar dus veel te veel…
Advertentie – lees hieronder verder
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be